Bedrijven geven 319 miljoen aan onderzoek

Ook het kabinet legt bij: 83 miljoen.

Amsterdam. Ruim vijftienhonderd bedrijven gaan samen met universiteiten en instellingen als NWO en TNO onderzoeken doen in negen topsectoren. De bedrijven trekken hier 319 miljoen voor uit en het kabinet legt 83 miljoen bij, schreef minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) aan de Tweede Kamer.

Ondernemers en wetenschappers hebben de afgelopen maanden in zogenoemde Topconsortia voor Kennis en Innovatie (TKI’s) gekeken welk onderzoek zij volgend jaar samen gaan doen en hoeveel ze eraan willen besteden. Als bedrijven geld steken in gezamenlijk onderzoek met kennisinstellingen doet het kabinet daar 25 procent bovenop. Om dit ook voor kleine bedrijven aantrekkelijk te maken is die toeslag over de eerste 20.000 euro 40 procent.

Ongeveer 35 procent van het geld gaat naar fundamenteel onderzoek. In zijn brief schrijft Kamp: „Het bedrijfsleven draagt niet alleen bij aan onderzoek dat dicht bij de markt staat, maar ook aan fundamenteel onderzoek, met name onderzoek uitgevoerd door universiteiten.”

De negen topsectoren zijn logistiek, life sciences, energie, chemie, creatieve industrie, tuinbouw, water, hightechmaterialen en -systemen en agri & food. Met 110 miljoen staat hightech ruimschoots bovenaan. Vanaf 2014 maakt het kabinet 110 miljoen euro extra vrij voor onderzoek binnen de TKI’s, waarmee het overheidsbudget dan groeit naar 200 miljoen euro. Novum