Anonymous maakt privégegevens leden Westborokerk bekend

Een lid van de Westboro Baptist Church in Los Angeles, enkele jaren geleden, in protest tegen de filmindustrie. Op deze foto wordt de overleden acteur Heath Ledger aangepakt, omdat die een homoseksueel speelde in 'Brokeback Mountain'. Foto AFP / Getty / Kevin Winter

Hackerscollectief Anonymous heeft persoonlijke informatie van leden van de Westboro Baptist Church openbaar gemaakt, zo schrijft Mashable. Anonymous deed dit in reactie op het voornemen van de Westborokerk te gaan demonstreren bij basisschool Sandy Hook, waar vrijdag 26 doden vielen toen een man het vuur opende.

De Westborokerk protesteert regelmatig bij, onder meer, begrafenissen van militairen, en richt de pijlen in het bijzonder op homoseksuelen. De kerkleden dragen borden met leuzen als ‘God hates fags’ bij zich. Volgens de groepering zijn homoseksuelen - en zij die het goedkeuren - verantwoordelijk voor tragedies, zoals de schietpartij in Newtown.

De bedoeling was bij basisschool Sandy Hook op dezelfde manier te demonstreren. Een lid van de kerk twitterde vrijdag dat de tragedie te wijten was aan het homohuwelijk. De kerk vertelt in een videoboodschap, bedoeld als ‘boodschap aan Connecticut’, dat ‘God de schutter stuurt’. In de video:

“You have shot at Westboro Baptist Church and now God is shooting at you.”

Anonymous heeft in reactie op de uitlatingen van de Westborokerk telefoonnummers, emailadressen en huisadressen van zo’n veertig vermoedelijke leden van die kerk, die bijna allemaal deel uitmaken van de familie Phelps, publiekelijk gemaakt. Daarbij stuurden de hackers de waarschuwing dat de kerk ‘verwoest’ zal worden. Volgens Anonymous verspreidt de Westborokerk haat, en ‘ontheiligen’ ze God.

Veel Amerikanen zijn verbolgen over de aankondiging van de Westboro Baptist Church. Een bij het Witte Huis ingediende petitie, waarin wordt gevraagd om de Westborokerk als ‘haatgroep’ aan te merken heeft meer dan 100.000 steunbetuigingen, het viervoudige van de benodigde 25.000 voor een antwoord van het congres.

    • Peter van der Ploeg