agenda

El Gran Jaguar, also known as Temple I, stands in the Mayan ruins at Tikal in the Peten province of northern Guatemala on Dec. 11, 2008. Completed in 721 AD, the structure is 144 feet tall, over 20 stories high, and contains the tomb of noted ruler Heavenly Standard Bearer. Once a capital of the Maya civilization, Tikal was inhabited for 1700 years and was mysteriously abandoned around 900 AD, and remained undiscovered until the mid-19th century. Photographer: Elin McCoy via Bloomberg News EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY. VIA BLOOMBERG NEWS

Dinsdag 18 december

Het Internationaal Strafhof in Den Haag wijst vonnis in de zaak tegen de Congolese militieleiders Mathieu Ngudjolo Chui. Hij staat terecht voor oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid, die in 2003 zouden zijn begaan tijdens de Tweede Congolese Oorlog (1998-2003). Ngudjolo heeft volgens de aanklager als leiders van de rebellenbewegingen FNI opdracht gegeven tot de aanval op Bogoro, een dorpje in de oostelijke regio Ituri. Het is de tweede keer dat het Strafhof vonnis wijst.

Het is internationale migrantendag. De Verenigde Naties willen hiermee aandacht vragen voor de rechten van de naar schatting 214 miljoen migranten. Migratie wordt steeds meer een wereldwijd fenomeen: de top tien bestemmingslanden nemen percentueel minder migranten op dan in 2000. Van de migranten is 49 procent vrouw. Volgens officiële cijfers hebben migranten in 2010 voor ongeveer ongeveer 335 miljard euro terug naar huis gestuurd. Het werkelijk bedrag, langs allerlei informele kanalen, is waarschijnlijk vele malen hoger.

Woensdag 19 december

De Franse president François Hollande begint een tweedaags bezoek aan Algerije. Het voormalige Franse gebiedsdeel werd in 1962 na een bloedige oorlog onafhankelijk.

Presidentsverkiezingen in Zuid-Korea. Voornaamste kanshebbers zijn Park Geun-hye, dochter van de vroegere sterke man, generaal Park Chung-hee, en Moon Jae-in, een liberale mensenrechtenadvocaat.

In Londen moet de Britse regering reageren op het rapport van een onafhankelijke commissie over de toekomst van de financiële sector.

Donderdag 20 december

President Vladimir Poetin van Rusland houdt rond het middaguur in in Moskou een massapersconferentie voor journalisten uit binnen- en buitenland. De bijeenkomst komt in de plaats van het rechtstreekse internetcontact met alle Russische burgers dat Poetin afgelopen jaren eens per jaar organiseerde.

Een Ghanese rechtbank bepaalt of het uitleveringsverzoek wordt ingewilligd van Justin Koné Katinan, woordvoerder van de voormalige president van Ivoorkust, Laurent Gbagbo. Hij werd in oktober in Ghana aangeklaagd wegens moord op twee mannen in de Ivoriaanse stad Abidjan tijdens het verkiezingsgeweld in 2011. Veel hooggeplaatste aanhangers van Gbagbo zijn na de crisis naar Ghana gevlucht. In dat land hebben ze vrij weinig te vrezen van de autoriteiten.

Vrijdag 21 december

De Russische president Vladimir Poetin komt naar Brussel voor de halfjaarlijkse EU-Ruslandtop. Hij spreekt er de president van de Europese Raad van regeringsleiders, Herman van Rompuy, en voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. De relatie tussen Brussel en Moskou is al jaren gespannen. Poetin eist versoepeling van het Europese visumregime voor Russen; de Europese Unie is kritisch over de mensenrechten in Rusland en wantrouwt de expansie van energiegigant Gazprom in Europa.

In Guatemala wordt het einde van de bloeiperiode van de Mayabeschaving herdacht. De Maya domineerden van ongeveer 250 tot 900 na Christus Centraal-Amerika. Daarna verdween deze beschaving echter in rap tempo.

In Rome staat de traditionele eindejaars-persconferentie van de premier gepland. Meestal geeft deze bij die gelegenheid een overzicht van wat er in de voorgaande maanden is bereikt. Nu is er extra aandacht voor wat premier Mario Monti zal zeggen – als de begroting al is aangenomen, is hij op dat moment mogelijk demissionair. De belangrijkste vraag: gaat de technocraat Monti de politiek in en stelt hij zich kandidaat bij de verkiezingen begin volgend jaar?

Zaterdag 22 december

In Oman worden voor het eerst gemeenteraadsverkiezingen gehouden.

Na ruim 21 jaar aan het roer, zal Ratan Tata, topman van India's grootste particuliere bedrijf Tata Sons, naar verwachting in Bombay op zijn 75-ste verjaardag zijn terugtreden bekendmaken. Onder zijn leiding richtte het bedrijf het vizier veel meer op het buitenland dan voorheen. Het nam onder meer de Britse bedrijven Corus, Jaguar Land Rover en Tetley’s thee over. The Empire strikes back, meenden sommigen. Voor het eerst in 144 jaar zal het bedrijf nu onder leiding komen van iemand die niet tot de familie Tata hoort. Wel hoort ook zijn gedoodverfde opvolger, Cyrus Mistry, tot de minderheid van de parsi’s, de volgelingen van Zoroaster. De parsi’s genieten in India de reputatie uitstekende zakenlieden te zijn.

Volgende week, op 24 december, verschijnt de bijlage De Wereld niet. Op 31 december is er een speciale editie van De Wereld.