Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Meer jihadisten vanuit Nederland, dreigingsbeeld Europa verandert

Lang vervlogen tijden? Al weer bijna acht jaar geleden verscheen de zogenoemde Hofstadgroep voor de rechter. Foto ANP / Robin Utrecht

Steeds meer mensen reizen vanuit Nederland naar jihadistische strijdtonelen. Nieuw ontstane brandhaarden als Syrië en Egypte zijn makkelijk te bereiken en hebben volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid een “aanzuigende werking”.

De groep die richting dergelijke strijdtonelen trekt is nog steeds “klein”, zo staat te lezen in het nieuwe Dreigingsbeeld Terrorisme Nederland dat minister Opstelten vandaag aan de Tweede Kamer stuurde. Het ministerie constateert geen risico dat uitgaat van terugkeerders. De dreiging voor Nederland zelf blijft dan ook “beperkt”.

Uit recente reizen naar de diverse strijdgebieden blijkt dat de binnenlandse jihadistische netwerken “relatief zwak” zijn en zich vooral richten op de strijd in de islamitische wereld. Wat wel zorgelijk is, is de ontwikkeling in Europa.

De afgelopen anderhalf jaar is in sommige delen van Europa aanhoudende dreiging ontstaan van “eenlingen of extreemrechtse terroristen”. Dit verandert nog niks aan het dreigingniveau in Nederland, maar geeft wel aan dat het dreigingsbeeld in Europa aan het veranderen is.