Aandeel KPN fors gedaald na veiling mobiele frequenties

Het KPN Hoofdkantoor in Den Haag. Het aandeel KPN is flink gedaald na de uitgave van het bedrijf op de 4G-veiling. Foto ANP/Phil Nijhuis

Het aandeel KPN is vanochtend op de beurs behoorlijk gedaald. Vrijdagavond maakte het bedrijf bekend op de veiling van 4G-frequenties diep in de buidel te tasten voor het gebruik van hun mobiele netwerken.

Na opening van de beurs stond het aandeel zo’n 13,5 procent lager op 4,01 euro. KPN heeft op de veiling van 4G-frequenties 1,35 miljard euro betaald. Als gevolg daarvan heeft KPN de dividenduitkering teruggebracht naar drie cent per aandeel, schrijft persbureau Novum vanochtend. Ruim tien jaar geleden kwam KPN nog in grote financiële problemen toen het bedrijf een enorme som neerlegde voor UMTS-frequenties, een voorganger van 4G.

Het telecombedrijf maakte vanochtend daarnaast bekend zijn Spaanse activiteiten te gaan verkopen aan Orange. Het bedrijf zegt zich meer te willen richten op zijn thuislanden. KPN Spain heeft 380 duizend mobieletelefonieabonnees die het bedient via het netwerk van Orange. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt

KPN: medio 2013 heeft helft bevolking 4G

Vier Nederlandse telecomproviders betalen samen 3,8 miljard euro voor hun netwerken, was de uitkomst van de veiling. Het is een recordopbrengst: de vorige grote veiling, in 2000, bracht omgerekend 2,7 miljard euro op.

Alle providers hebben voor de veiling aangekondigd dat ze hun licenties, die geldig zijn tot 2030, zullen gebruiken om snellere dataverbindingen aan te bieden via 4G. Dat is de vierde generatie van mobiele netwerken, geschikt voor zeer snelle internetverbindingen met een snelheid tot 100 Mbit per seconde.

Deze technologie is in Nederland op dit moment zeer beperkt beschikbaar, maar KPN belooft medio 2013 de helft van de bevolking een 4G-verbinding te kunnen bieden. De veiling was bedoeld om de concurrentie in de telecomsector te vergroten; vandaar dat er frequentieruimte was gereserveerd voor nieuwkomers die de markt op zouden kunnen schudden.

Sector onder druk

De telecomsector staat onder zware druk omdat klanten gratis internetdiensten op hun smartphone gebruiken om berichten te versturen, in plaats van sms. Daarnaast beperkt de overheid de tarieven voor telefoonverkeer, onder meer naar het buitenland.

De opbrengst van de veiling wordt niet gebruikt om bezuinigingsmaatregelen te verzachten. Het geld verdwijnt rechtstreeks in de schatkist, liet minister Kamp vrijdag nog weten.

    • Annemarie Coevert