Syrische vicepresident: er is een regering van nationale eenheid nodig

De Syrische vicepresident Farouq al-Shara. Foto AP / Bassem Tellawi

De Syrische vicepresident Farouq al-Shara heeft tegen een Libanese krant gezegd dat noch de troepen van president Bashar al-Assad, noch de oppositie de oorlog in Syrië kunnen winnen. Dat schrijft Reuters.

Volgens Shara gaat de situatie in het land “van slecht naar erger”. Een “historisch akkoord”, waarbij een regering van nationale eenheid wordt gevormd, is volgens hem nodig om het conflict te beëindigen, zo schrijft de krant al-Akbar in de editie van morgen.

“Iedere dag raken militaire en politieke oplossingen verder weg. We zouden het bestaan van Syrië moeten verdedigen. We zijn niet in strijd voor een individu of het regime.

“De oppositie kan de strijd niet definitief winnen en wat de veiligheidstroepen en militaire eenheden aan het doen zijn, zal niet voor een oplossing zorgen.”

Bronnen rond de Syrische regering zeggen tegen persbureau Reuters dat Al-Shara lid is van een groep politici die een dialoog met de oppositie zoekt en bezwaar heeft tegen het militaire optreden tegen een opstand die rustig begon.

Eerste openbare uitspraken sinds juli vorig jaar

De nu 74-jarige Al-Shara speelt een grote, meer ceremoniële rol in het bewind Assad: hij was de Syrische minister van Binnenlandse Zaken tot hij in 2006 tot vicepresident werd benoemd. Hij verschijnt nauwelijks in het openbaar sinds de opstand 21 maanden geleden begon. Toen hij deze zomer een tijdje niet gezien was gingen er geruchten dat hij het land was ontvlucht en Assad de rug toe had gekeerd - dat bleek niet te kloppen.

Al-Shara is een soenniet, terwijl het bewind van Assad wordt gedomineerd door een alawitische minderheid. De uitspraken die in de Libanese krant verschijnen zijn zijn eerste sinds juli vorig jaar.

    • Mirjam Remie