Slechte reeks kost Huub Stevens baan als hoofdcoach Schalke 04

Huub Stevens was behalve bij Schalke en PSV trainer bij onder meer Roda JC, Hamburger SV, Hertha BSC, FC Köln en Red Bull Salzburg. Foto AFP / Pascal Guyot

Huub Stevens is met onmiddellijke ingang ontheven uit zijn functie als trainer van Bundesligaclub Schalke 04. De Königsblauen, met Klaas-Jan Huntelaar en Ibrahim Afellay in de gelederen, verloren gisteren met 3-1 op eigen veld van SC Freiburg: het zesde duel op rij zonder zege.

Stevens wordt opgevolgd door Jens Keller, een voormalig jeugdcouch bij Schalke en voormalig trainer van VfB Stuttgart. De 59-jarige Stevens was sinds september 2011 bezig aan zijn tweede periode in Gelsenkirchen nadat coach Ralf Rangnick plotseling afhaakte met gezondheidsproblemen.

‘Sportieve mislukkingen’

Op de website spreekt Schalke van een “sportieve mislukkingen” in de afgelopen weken. Het beëindigen van de samenwerking zou vanochtend in een gesprek tussen de club en Stevens met wederzijds goedvinden hebben plaatsgevonden. De eerste negen wedstrijden leverden dit seizoen een tweede plaats op, maar uit de laatste acht duels werden slechts vijf punten gehaald. Schalke staat nu zevende op zeventien punten van koploper Bayern München.

Opmerkelijk genoeg loodste Stevens de club wel naar de eerste plek in de groepsfase van de Champions League, waarin hij onder meer Arsenal en de Franse kampioen Montpellier achter zich liet.

In zijn eerste periode bij de Königsblauen tussen 1996 en 2002 won Stevens de UEFA Cup in 1997 en de Duitse beker in 2001 en 2002. In 2009 werd hij bij PSV ook al eens ontslagen.

Samenvatting laatste wedstrijd Stevens bij Schalke, gisteren tegen SC Freiburg: