Rust zacht, Occupy

In het najaar van 2011 huurde het Amerikaanse magazine Wired een auteur in om zich bij de Occupy-beweging te voegen. Die auteur was Quinn Norton, een journaliste en blogger die veel over internet en hacken schrijft. Norton was erbij in Oakland, in New York, in Washington DC en in Londen.

Nu, bijna anderhalf jaar later, schrijft ze de grafrede voor Occupy. Wat er gebeurde in die kampen, hoe arrogant en denigrerend de politie was, waar de beweging aan kapot ging en hoe het de wereld wel en niet veranderd heeft.

“The police were the most scared and most sadistic people at every scene. There was often mortal fear in their eyes, and they, full of disdain and constant readiness, stood their line against the protestors. The riot gear they wore was not comfortable or cool — it required a riot. But these tiny villages spent most of their time just trying to keep life going. Every interaction with the police was all or nothing; non-engagement or total war, or at least, what war looks like when one side is completely unarmed, and the other side playing to the media.”

Lees het hele verhaal van Quinn Norton bij Wired (7.354 woorden, ongeveer 33 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh