RKC naast Vitesse, zege voor Feyenoord op ADO, Ajax verslaat Willem II

In het Gelredome speelt Vitesse in de eredivisie met 2-1 gelijk tegen RKC. Vreugde bij oa Robert Braber van (L) van RKC na de 2-2 van Sander Duits.

Vitesse heeft vandaag in de Eredivisie tegen RKC Waalwijk in de laatste seconde kostbare punten verloren: 2-2. En Feyenoord heeft een zwaarbevochten thuiszege op ADO Den Haag geboekt: 3-2 Ajax heeft dankzij een moeizame 2-4 overwinning op Willem II geprofiteerd van het puntenverlies van PSV en Vitesse.

De Tilburgers maakten een 2-0 achterstand nog voor rust goed, maar Niklas Moisander en Jody Lukoki zorgden in het tweede bedrijf toch nog voor drie Amsterdamse punten. De landskampioen heeft nu 36 punten verzameld, een meer dan Vitesse. Koplopers PSV en FC Twente hebben een punt meer.

Ajax begon goed aan de wedstrijd en stond binnen een kwartier al op een 2-0 voorsprong. Aanvoerder Siem de Jong kreeg na elf minuten de bal net buiten de zestien aangespeld en mikte raak. Spits Danny Hoesen profiteerde drie minuten later van een inschattingsfout van doelman David Meul en schoof de bal simpel in het lege doel.

Willem II besloot zich vervolgens ook maar eens te vertonen en vond vrijwel gelijk het net via de Luxemburger Aurélien Joachim. Genaro Snijders maakte nog voor het halfuur dankbaar gebruik van hoofdstedelijk geklungel en produceerde de vierde goal van de dag.

Ajax was geschrokken van de snelle tegendoelpunten en wist weinig meer te creëren. Willem II, dat weliswaar weinig voor het Amsterdamse doel kwam, bleek opeens een waardige opponent. Pas in de 72 minuut kwam Ajax weer tot een serieuze kans en dat resulteerde onmiddellijk in een goal. Moisander tikte de bal na een doorgekopte hoekschop bij de tweede bal simpel binnen.

De Amsterdammers bleven daarna voortsukkelen, maar wisten de wedstrijd drie minuten voor tijd toch te beslissen. De ingevallen Jody Lukoki werd knap vrijgespeeld door De Jong, waarna de kleine vleugelspeler de bal via twee palen in het doel werkte.

Feyenoord - ADO

Door een eigen doelpunt van Tjaronn Chery werden de Hagenaars pas vlak voor tijd op de knieën gebracht. Driemaal was uiteindelijk scheepsrecht voor Feyenoord, dat ADO al tweemaal langszij had zien komen.

Beide ploegen beëindigden het verhitte duel met tien man. Tussen de 57e en 59e minuut werden Feyenoorder Bruno Martins Indi en Tom Beugelsdijk van ADO van het veld gestuurd. De stand was op dat moment 2-2 door goals van Graziano Pellè en Lex Immers (Feyenoord) en Mike van Duinen en Danny Holla (ADO). De wedstrijd leek geen winnaar te krijgen, maar met een schlemielig eigen doelpunt bepaalde Chery anders.

http://www.youtube.com/watch?v=w6eW_HMh81Q

Na een kwartier schoot Pellè met zijn twaalfde seizoenstreffer Feyenoord op 1-0. Lang konden de Rotterdammers niet van de voorsprong genieten, want anderhalve minuut later was het alweer gelijk. Chery bediende Van Duinen, die met een schuiver de teruggekeerde Erwin Mulder verschalkte. Vlak voor rust nam de thuisploeg opnieuw de leiding. Uitgerekend Lex Immers scoorde tegen zijn oude club. De aanvallende middenvelder benutte een strafschop, die door Pellè handig was uitgelokt. Hoewel Immers vooraf anders had aangekondigd, juichte de Hagenaar wel. Met een sprongetje en een gebalde vuist vierde hij zijn treffer.

Twaalf minuten na rust kwam ADO voor de tweede maal langszij. Scheidsrechter Bossen speelde een dubieuze rol door een schouderduw van Martins Indi niet alleen te bestraffen met een strafschop, maar ook met een rode kaart. Holla pakte het cadeautje vervolgens dankbaar uit. Gevoelsmatig had ADO de opponent voor het grijpen, maar een minuut later zag de wereld er alweer compleet anders uit. Beugelsdijk ging een duel met Immers stevig in en mocht eveneens inrukken.

In de slotfase had Feyenoord een groot overwicht, maar tot veel kansen leidde het niet. Alleen Immers was een keer dreigend. Dat Feyenoord alsnog de overwinning kreeg, had het aan Chery te danken. Nogal merkwaardig was de wijze waarop de Hagenaar een schot van Jean-Paul Boëtius uit de doelmond trachtte weg te koppen. Chery wilde de bal al koppend over zijn eigen doel werken, maar deed dat totaal niet overtuigend: 3-2.

Door de zege liep Feyenoord twee punten in op concurrenten PSV en Vitesse. De achterstand op koploper PSV bedraagt drie punten. ADO handhaaft zich ondanks de nederlaag keurig in de middenmoot.

Vitesse - RKC

Sander Duits dompelde de Arnhemmers in blessuretijd met een van richting veranderd schot in rouw, nadat Simon Cziommer tien minuten eerder Vitesse nog de overwinning leek te hebben geschonken. Vitesse komt op 35 punten, twee minder dan koplopers PSV en FC Twente. RKC Waalwijk blijft met 21 punten de achtste plek bezetten.
Vitesse was in het eerste bedrijf de iets betere partij, en vertaalde dat al snel in een voorsprong. Wilfried Bony kon na acht minuten vrij raak koppen na een fijne voorzet vanaf rechts. RKC zocht vervolgens de aanval, maar tot serieuze kansen leidde dat niet. Theo Janssen en Jonathan Reis zagen hun aardige doelpogingen voor de thee nog over het doel verdwijnen.

In de tweede helft viel er aanvankelijk weinig opmerkelijks te noteren. De thuisploeg bleek iets sterker, maar RKC hield zonder al te veel moeite stand. De Waalwijkers vonden zelfs twee keer het net, ware het niet dat de doelpuntenmakers zich in buitenspelpositie bevonden.

De ploeg van Erwin Koeman werd na tachtig minuten een handje geholpen door Janssen. De voormalig international kopte de bal terug naar zijn doelman, maar deed dat te zacht. Chevalier zat er tussen en wist te profiteren: 1-1. Cziommer liep zich even daarna vrij in het strafschopgebied en kopte de 2-1 binnen.

Net toen Vitesse dacht dat het de moeizame wedstrijd succesvol tot een einde had gebracht, legde Duits aan voor een schot. Die werd via een Arnhemmer in het goal gewerkt, waarna de arbiter na de aftrap gelijk voor het eindsignaal floot.

De wedstrijdverslagen zijn afkomstig van persdienst Novum.

    • Mirjam Remie