Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Republikeinen bereid tot miljonairstaks, maar Democraten vinden het niet genoeg

Boehner en Obama in de Roosevelt Room van het Witte Huis bij het bespreken van de begrotingsproblematiek. Foto AP / Carolyn Kaster

In de vastgelopen Amerikaanse begrotingsonderhandelingen hebben de Republikeinen voorgesteld een belastingverhoging in te voeren voor huishoudens met een inkomen van meer dan een miljoen dollar. Het voorstel komt van John Boehner, voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zegt een ingewijde tegen AP.

Barack Obama zou het aanbod echter hebben geweigerd. De Democratische president vindt de grens van 1 miljoen te hoog en wil dat de hogere belastingen al gelden bij een inkomen van meer dan 250.000 dollar. Het voorstel zou wel aangeven dat er beweging zit in de gesprekken die in een impasse waren geraakt.

Als de Republikeinen en de Democraten het niet eens worden over nieuwe maatregelen, wordt de belasting voor iedereen met een inkomen, ongeacht hoe hoog of laag dat is, verhoogd en dat zal leiden tot de fiscal cliff (begrotingsafgrond). Begin volgend jaar wordt dan namelijk automatisch een groot aantal maatregelen van kracht, die samen zorgen voor een vermindering van het Amerikaanse begrotingstekort met maar liefst 5 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

Op het eerste gezicht lijkt dat goed nieuws, schreef onze economieredacteur Maarten Schinkel:

“Het begrotingstekort is nog steeds zeer hoog, en zal in 2013 bij ongewijzigd beleid meer dan 8 procent van het bbp bedragen. Maar de manier waarop deze rigoureuze begrotingssanering plaatsvindt is veel te snel en te direct. Als er niets gebeurt, zo stelt het onpartijdige Amerikaanse Congressional Budget Office, dan stort de begrotingssanering de VS subiet in een recessie. (…) Het gros van de maatregelen is afkomstig van een compromis dat Republikeinen en Democraten zomer vorig jaar sloten over het verhogen van het Amerikaanse maximum voor de staatsschuld.”

Boehner was tot nu toe fel tegen het verhogen van welke belasting dan ook. Hij stelde voor in tien jaar tijd 800 miljard dollar op te halen door mazen in de fiscale wetgeving te dichten. Hij staat echter onder toenemende druk van Republikeinse senatoren die zeggen dat hij moet toegeven aan de eis van Obama om de belasting voor rijken te verhogen. In ruil daarvoor zou Obama begin volgend jaar extra bezuinigingsmaatregelen moeten treffen en de federale leenlimiet moeten verhogen.