‘Referendum Egypte stond bol van de fraudepleging’

Stemmen tellen in Zagazig, ruim 60 km buiten Kairo. Foto Reuters

Vooraanstaande Egyptische rechtengroeperingen zeggen dat de eerste van twee referendumronden over de grondwet moet worden overgedaan. Ze beweren dat er op grote schaal gefraudeerd is met stemmen.

De zeven groepen hebben vandaag op een persconferentie gezegd dat er bij het referendum in tien van de 27 Egyptische gouvernementen onvoldoende supervisie was. Dit wordt door rechters gedaan en volgens de rechtengroeperingen hebben individuen zich valselijk voorgedaan als zo’n rechter.

Verder is het stemmentellen niet waargenomen door monitors en zijn in meerdere gevallen vrouwen weerhouden van het uitbrengen van hun stem. De beweringen van de rechtengroepen kwamen slechts enkele uren nadat president Mohammed Morsi’s Moslimbroederschap claimde dat een kleine meerderheid van de Egyptenaren vóór de door islamieten samengestelde nieuwe grondwet stemde.

De opkomst bij het referendum wordt volgens AP geschat op 32 procent. Komende zaterdag vindt de tweede ronde plaats waarin de overige zeventien gouvernementen mogen stemmen.