Organisaties eisen opheldering rond bultrug en zien ‘belangenverstrengeling’

Foto ANP / Nico Jankowski

Bultrug Johannes mag dan inmiddels dood zijn, de saga duurt voort nu organisaties opheldering eisen over de gang van zaken rond het overlijden van de gestrande walvis in de Waddenzee. Er was sprake van gebrekkige samenwerking en belangenverstrengeling, meent directeur Geert Vons van Sea Shepherd Nederland.

Natuurmuseum Naturalis toonde nog voor de dood van het dier interesse in het karkas en dat is bij verschillende partijen in het verkeerde keelgat geschoten. De directeur ontkent overigens geruchten dat Sea Shepherd een stille tocht voor het dier wil organiseren.

‘Naturalis mag geen rol meer spelen’

Dat organisaties niet eens mochten proberen het dier alsnog vlot te trekken, vindt Vons verdacht. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij had meerdere pogingen gewaagd, maar volgens de Partij voor de Dieren mislukten die door materiaalpech. “De conclusie dat redding daarmee onmogelijk werd bleek voorbarig.”

De partij noemt het “buitengewoon storend” dat al werd gepraat over tentoonstelling van het skelet terwijl het dier nog leefde. Er zou een plan van aanpak moeten komen voor gestrande zeezoogdieren waarin staat dat het karkas in beginsel niet uit de natuur wordt gehaald maar als voedsel voor andere zeedieren dient. Belanghebbenden zoals Naturalis zouden geen rol meer moeten krijgen in de besluitvorming rond gestrande dieren.

Orka Morgan

Naturalis gaat de walvis ontleden in Den Helder of op Texel. Het skelet wordt geheel of gedeeltelijk tentoongesteld. De faculteit diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht gaat onderzoeken of er iets aan de gezondheid van het dier mankeerde.

De beschuldiging van belangenverstrengeling roept herinneringen op aan orka Morgan, die verzwakt door het Dolfinarium in Harderwijk werd opgevangen. Later werd de orka overgebracht naar dieren park Loro Parque op Tenerife. Belangengroepen stelden dat de orka moest worden vrijgelaten in zee en dat het Dolfinarium de orka had opgevangen om er aan te verdienen.