Noord-Koreanen begonnen aan eerste herdenking Kim Jong-il

Verkeersregelaars in blauwe uniformen en inwoners van de stad brengen hun eerbetoon aan Kim Jong-il. Foto AP / Jon Chol-jin

Enkele dagen na de succesvolle lancering van een langeafstandsraket is Noord-Korea begonnen aan het herdenken van Kim Jong-il. In een sobere ceremonie werd hij geprezen voor het initiëren van dat project, en zijn opvolger en zoon Kim Jong-un voor het uitvoeren ervan.

President Kim Yong-nam roemde de morgen een jaar geleden overleden leider voor het programma rondom nucleaire wapens door de lancering van afgelopen week een “glanzende overwinning” te noemen. Hij noemde hem een “ongeëvenaarde patriot”. Jong-un maakte eerder al duidelijk dat dit succes een ‘cadeau’ is ter ere van de eerste herdenkingsdag van zijn vader.

Kim Jong-il is niet meer gezien sinds de begrafenis die plaatsvond nadat hij op 17 december 2011 overleed aan een hartaanval. Het mausoleum waarin hij ligt gaat naar verwachting deze week open voor belangstellenden, meldt AP.

Gisteren al stroomden Noord-Koreanen toe bij een bronzen standbeeld van Jong-il op de Mansu-heuvel en het Kim il-sung-plein in Pyongyang. Een statige Kim Jong-un voegde zich vandaag bij de gedenkceremonie in het overdekte stadion waarin vaak politieke bijeenkomsten worden gehouden. Een beperkt aantal nieuwsorganisaties was uitgenodigd, waaronder AP.

    • Jules Seegers