Midden in de nacht in doodsangst je kast overhoop halen

Doree Shafrir, journaliste voor het cultuurmagazine Rolling Stone en in dit geval voor website Buzzfeed, werd ‘s nachts regelmatig in paniek wakker. Of, wakker, eigenlijk een soort half-bewustzijn waarbij droom en werkelijkheid elkaar kruisten. Wanhopig worstelde ze zich uit bed en voerde ze vreemde handelingen uit, omdat ze ervan overtuigd was dat ze in levensgevaar was.

Dat was eng. Maar écht eng werd het toen ze het verhaal hoorde van iemand die tijdens zo’n ‘parasomnia’ was gestorven. Die man was niet depressief, had geen enorme problemen, behalve dat hij ook tijdens zijn slaap in doodsangst kon raken en dan absurde dingen deed. Tijdens een van die nachten hing hij zichzelf op. Shafrir gaat op onderzoek uit omdat ze wil weten: loop ik ook het gevaar dat ik ooit zoiets doe?

“It is the middle of the night, and there is something very wrong in my apartment. I leap up from my bed and rush to the closet and crouch down and throw aside my shoes, which are arranged on a rack on the floor. I know I must work quickly; I am breathing fast and hard. There — there, behind the shoes, I see it: I don’t know what it is, but it needs to come out, or I am going to die.”

Lees het hele verhaal van Doree Shafrir bij Buzzfeed (7.218 woorden, ongeveer 33 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh