Libië sluit grenzen met vier buurlanden door ‘onveilige situatie’

De Libische premier Ali Zeidan op een persconferentie afgelopen vrijdag, waarin hij opriep tot een overleg om regionale grenzen te beveiligen. De zoon van de gedode voormalige president Gadaffi houdt zich schuil in Niger.
De Libische premier Ali Zeidan op een persconferentie afgelopen vrijdag, waarin hij opriep tot een overleg om regionale grenzen te beveiligen. De zoon van de gedode voormalige president Gadaffi houdt zich schuil in Niger. Foto AFP / Mahmud Turkia

Libië sluit de grenzen met vier zuidelijke buurlanden: Algerije, Niger, Tsjaad en Soedan. Het land heeft daartoe besloten door de verslechterde veiligheidssituatie, zo schrijft persbureau AFP.

Het gebied is bestempeld tot ‘gesloten militaire zone’. De hoogste politieke autoriteit van het land - de Nationale Assemblée - heeft besloten het vrij verkeer van mensen en goederen over de grenzen van die vier landen tijdelijk aan banden te leggen, volgens een verklaring die het Libische persbureau Lana in handen heeft.

De beslissing is van invloed op steden zoals Kufra en Sabha, waar gewapende groepen dit jaar tientallen mensen hebben vermoord. De gevechten gaan vooral tussen de Afrikaanse stam Tabu, die hevig werd onderdrukt onder het vorige regime, en de rivaliserende Arabische stam Zwia, zo schrijft AP.

Niet duidelijk hoe lang maatregel van kracht blijft

De gesloten militaire zone moet gelden totdat het zuiden van het land weer veilig is, zegt een ambtenaar van de stad Sebha (zo’n achthonderd kilometer ten zuiden van Tripoli). Ze zei tegen persbureau AFP dat het land lijdt onder een “stijgende stroom van illegale immigranten, door de mogelijke internationale militaire actie in Mali”. Zo’n actie moet gewapende groepen die het noorden van Mali bezetten terugdringen.

Ze noemde ook toenemend geweld, drugssmokkel en de aanwezigheid van gewapende groeperingen die ongestraft blijven.


Grotere kaart weergeven

    • Mirjam Remie