Walvisdeskundigen ministerie verklaren bultrug Johannes dood

Het slot kan erop bij Johannes-gate. De gestrande bultrug in de Waddenzee zou dood zijn. Het dier lag sinds woensdag op een zandplaat en eerdere pogingen het dier te redden dan wel te laten inslapen, mislukten.

Sinds woensdag was (een deel van) het land in de ban van de gestrande bultrug, maar het mocht niet baten: Johannes is niet meer. Foto Twitter / @wiewatwaarwendy

Deskundigen van het ministerie van Landbouw heeft de gestrande bultrug Johannes in de Waddenzee zojuist doodverklaard. Het dier lag sinds woensdag op een zandplaat en eerdere pogingen het dier te redden dan wel te laten inslapen, mislukten.

Medewerkers van zeehondencrèche van Lenie ’t Hart constateerden het overlijden eerder vanochtend. De gemeente Texel meldt nu officieel dat het dier niet meer leeft, het gebiedsverbod blijft nog van kracht.

Lenie ’t Hart was vanochtend woedend dat haar organisatie werd verboden een poging te wagen het dier vlot te trekken. “De autoriteiten hebben hun zin gekregen. Bij hen kan de vlag uit”, zegt ze vlak nadat ze bericht kreeg van het overlijden.

Diverse organisaties waren bereid vandaag een poging te doen een geul te graven zodat het dier kon wegzwemmen. De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij stelde eerder al dat een dergelijke poging niets opleverde. Donderdag werd nog wel tot tweemaal toe geprobeerd de ruim twaalf meter lange walvis te redden. Ook de uiterste poging, waarbij 25 vrijwilligers, een helikopter en vier boten werden ingezet, slaagde niet.

Twitter avatar Lenie_t_hart Lenie ’t Hart De #bultrug is dood. #fb

Bultrug mogelijk tentoongesteld

’t Hart deed gisteravond laat een vergeefse poging toegang te krijgen tot het dier, dat in een gebied ligt waarover de Texelse burgemeester Francine Giskes (D66) een noodverordening uitriep.

Bewonderaars en lieden die Johannes een warm hart toedragen kunnen troost vinden in het feit dat de bultrug voor het volk behouden blijft: hij gaat naar Naturalis in Leiden. Wetenschappers gaan hem onderzoeken en zijn skelet wordt misschien tentoongesteld.

Giskes noemde de situatie van de bultrug gisteren al “uitzichtloos”. Het dier was nog wel in leven, maar kon niet weg: