Kun je doodgaan aan een nachtmerrie? (en drie andere longreads)

Kun je doodgaan aan een nachtmerrie? Er is een aandoening die mensen 's nachts zo bang en reddeloos kan maken, dat het niet ondenkbaar is. Foto ANP

Nrc.nl maakt iedere zondag een selectie van de beste longreads, lange artikelen die op internet staan. Deze week lazen we onder meer de grafrede van de Occupybeweging en het verhaal van een man die zich tijdens een nachtmerrie ophing.

Midden in de nacht in doodsangst je kast overhoop halen

Foto sxc.hu

Doree Shafrir, journaliste voor het cultuurmagazine Rolling Stone en in dit geval voor website Buzzfeed, werd ‘s nachts regelmatig in paniek wakker. Of, wakker, eigenlijk een soort half-bewustzijn waarbij droom en werkelijkheid elkaar kruisten. Wanhopig worstelde ze zich uit bed en voerde ze vreemde handelingen uit, omdat ze ervan overtuigd was dat ze in levensgevaar was.

Dat was eng. Maar écht eng werd het toen ze het verhaal hoorde van iemand die tijdens zo’n ‘parasomnia’ was gestorven. Die man was niet depressief, had geen enorme problemen, behalve dat hij ook tijdens zijn slaap in doodsangst kon raken en dan absurde dingen deed. Tijdens een van die nachten hing hij zichzelf op. Shafrir gaat op onderzoek uit omdat ze wil weten: loop ik ook het gevaar dat ik ooit zoiets doe?

“It is the middle of the night, and there is something very wrong in my apartment. I leap up from my bed and rush to the closet and crouch down and throw aside my shoes, which are arranged on a rack on the floor. I know I must work quickly; I am breathing fast and hard. There — there, behind the shoes, I see it: I don’t know what it is, but it needs to come out, or I am going to die.”

Lees het hele verhaal van Doree Shafrir bij Buzzfeed (7.218 woorden).

Rust zacht, Occupy

Foto EPA
In het najaar van 2011 huurde het Amerikaanse magazine Wired een auteur in om zich bij de Occupy-beweging te voegen. Die auteur was Quinn Norton, een journaliste en blogger die veel over internet en hacken schrijft. Norton was erbij in Oakland, in New York, in Washington DC en in Londen.

Nu, bijna anderhalf jaar later, schrijft ze de grafrede voor Occupy. Wat er gebeurde in die kampen, hoe arrogant en denigrerend de politie was, waar de beweging aan kapot ging en hoe het de wereld wel en niet veranderd heeft.

“The police were the most scared and most sadistic people at every scene. There was often mortal fear in their eyes, and they, full of disdain and constant readiness, stood their line against the protestors. The riot gear they wore was not comfortable or cool — it required a riot. But these tiny villages spent most of their time just trying to keep life going. Every interaction with the police was all or nothing; non-engagement or total war, or at least, what war looks like when one side is completely unarmed, and the other side playing to the media.”

Lees het hele verhaal van Quinn Norton bij Wired (7.354 woorden).

Een requiem voor Aleppo, de stad die nooit veranderde

Foto EPA / SANA
De grootste stad van Syrië en een van de oudste steden van de wereld ‘verdwijnt langzaam’. Het was ooit een stad waar niets veranderde, schrijft inwoner Amal Hanano bij Foreign Policy. Aleppo lag er altijd bij zoals je gewend was; je kon er weggaan en terugkeren, maar het enige wat in de tussentijd veranderde, was jij zelf.

Nu sterft de stad langzaam door toedoen van Assad en de Syrische burgeroorlog. Hanano beschrijft de gruwel van wat er nu op straat gebeurt, afgezet tegen een melancholische herinnering aan wat het ooit was.

“You never imagined that one day, the city will be the one that is exposed, unprotected, and vulnerable -- you never imagined that one day, your city, not you, will be the one that needs to be saved. In war, the city becomes precious, each inch mourned, each stone remembered. The city’s sights, smells, and tastes haunt you. You cling to every memory of every place you had ever been to and remember that this is what it was like. Before.”

Lees het hele verhaal van Amal Hanano bij Foreign Policy (3.630 woorden).

De meisjes die niemand zou missen, die pikte hij op

Foto sxc.hu
In de zomer van 1985 werd het lichaam van een jong meisje gevonden in een container bij een benzinestation in Pennsylvania. Zulke dingen gebeurden vaker met jonge meisjes die om een lift hadden gevraagd bij vrachtwagenchauffeurs. Een zo’n chauffeur, Robert Ben Rhoades, werd in 1990 gearresteerd omdat hij in verband gebracht was met meerdere moorden. Hij was de ‘truck stop killer’.

Vorige maand verscheen dit stuk van Vanesse Veselka bij GQ. Veselka was in 1985 ook zo’n meisje dat met vrachtwagens meeliftte. Tijdens één zo’n rit leek ze aan eenzelfde lot als de andere meisjes te zijn ontsnapt. Had ze ook naast Rhoades gezeten?

“I stuck to trucks because they were safer than cars. When you get in a truck at a truck stop, everyone notices. They chatter about it on the CB, and you are driving off in what amounts to a huge billboard advertising the name of the company. I needed visibility to stay alive. But it was also a dangerous form of brinksmanship, because if a trucker was going to cross the line, the higher stakes meant he was going to do it for real. There was a gap before that line, and most truckers wouldn’t take it that far. I lived in that gap.”

Lees het hele verhaal van Vanessa Veselka bij GQ (8.065 woorden).

Over deze rubriek

Op internet moeten teksten kort zijn, was jarenlang het devies. Mensen lazen namelijk geen lange artikelen van een beeldscherm; daar was het papier voor. Tegenwoordig is dat anders. Met de komst van de tablets en e-readers is van een scherm lezen aantrekkelijker geworden. Bovendien ontstonden diensten als Instapaper, Pocket (voorheen Read It Later) en Klip.me, waarmee je een artikel van een website kunt bewaren om later te lezen - en belangrijker: in een aantrekkelijke opmaak. Daarom selecteert nrc.nl elke zondag, wanneer je er de tijd voor kan nemen, een aantal van de beste ‘longreads’.

Zelf een mooie longread gelezen? Geef je tip in de comments.

    • Peter Zantingh