Japanse kiezers brengen conservatieve LDP terug aan de macht

Secretaris-generaal Shigeru Ishiba van de LDP prikt er een volgend roosje bij nadat wederom een parlementslid is gekozen. Foto AP / Junji Kurokawa

De parlementsverkiezingen in Japan resulteren volgens exitpolls in een enorme overwinning voor de Liberaal-Democratische Partij. De Japanse bevolking ging vandaag naar de stembus en volgens tv-zender NHK is na drie jaar oppositie voeren is de LDP teruggekeerd als grootste partij. De officiële uitslag wordt morgen verwacht.

De conservatieve LDP, die onder leiding staat van voormalig premier Shinzo Abe, is sinds de Tweede Wereldoorlog bijna onafgebroken aan de macht geweest. Het lijkt erop dat de partij 275 tot driehonderd zetels in het 480 zetels tellende parlement heeft gewonnen. De stroeve verstandhouding met China wordt er met Abe als politiek leider waarschijnlijk niet soepeler op, weet Reuters.

Regerende DPJ hard onderuit

De LDP kan nu het stokje overnemen van de Democratische Partij van Japan (DPJ), die de afgelopen drie jaar het land bestuurde door bij de vorige verkiezingen 230 zetels te pakken. Toen heerste er onder het Japanse volk hoop op hervormingen. Nu komen ze waarschijnlijk niet verder dan honderd.

Hoewel de LDP voldoende zetels heeft gekregen om alleen te kunnen regeren, wordt er waarschijnlijk een coalitie gevormd met Komeito, een boeddhistische partij. Samen hebben Komeito en de LDP volgens de exitpolls zo’n 320 zetels. Abe kan zo aan zijn tweede periode als leider van de op twee na grootse wereldeconimie beginnen. In 2007 trad hij in ene tumultueuze periode af vanwege gezondheidsredenen.

De DPJ heeft bij de kiezers veel krediet verloren en kreeg volgens exitpolls minder dan honderd zetels. De partij wist de verkiezingen in 2009 nog met een grote meerderheid te winnen, maar kwam de beloftes uit de verkiezingscampagne niet na.

Update 16:25 uur Premier Yoshihiko Noda is opgestapt als hoofd van de DPJ. Hij neemt verantwoordelijkheid voor het verlies van de partij. Hij noemde de resultaten “zeer ernstig” en zei dat de partij snel een nieuwe bijeenkomst zou houden om een nieuwe leider aan te wijzen.

    • Jules Seegers