Honderden kogels in basisschool, Bloomberg wil actie van Obama

Zevenentwintig houten engeltjes herinneren aan de slachtoffers die de schutter vrijdag maakte op een gruwelijke schietpartij op een basisschool. Foto AFP / Emmanuel Dudand

De politie heeft honderden kogels gevonden in de school waar vrijdag de schietpartij plaatsvond waarbij 27 leerlingen en leraren werden doodgeschoten. Dat heeft de politie van Connecticut zojuist bekend gemaakt in een persconferentie. De burgemeester van New York Michael Bloomberg wil dat Obama het terugdringen van wapenbezit topprioriteit maakt.

De politie maakte ook voor het eerst officieel bekend dat de autoriteiten de schutter hebben geïdentificeerd als Adam Lanza en dat hij zelfmoord pleegde. Zijn moeder, Nancy, was inderdaad een van zijn slachtoffers die hij thuis al doodde. Lanza gebruikte bij de meeste slachtoffers een Bushmaster AR-15 type wapen. Hij had nog twee pistolen, een Glock 10 mm en een Sig Sauer 9 mm. Een daarvan liet hij in de auto liggen. Hij schoot zichzelf dood met een handwapen.

Inwoners van Newtown wachten op president Obama, die vanavond een interreligieuze wake voor de slachtoffers bijwoont. De VS zijn in afwachting van eventuele stappen die Obama zet om de vrije wapenwetgeving aan te pakken. Hij riep in een emotionele toespraak vrijdag op tot “zinvolle actie” om dergelijke schietpartijen te voorkomen, maar tot concrete voorstellen kwam het niet - hij noemde het woord wapens niet eens.

Bloomberg: Obama moet daad bij woord voegen

De burgemeester van New York Michael Bloomberg, een felle tegenstander van wapenbezit, deed vandaag een sterk beroep op Obama om tot actie te komen om het wapenbezit in de VS terug te dringen. Hij zei dat hij zijn woorden om moet zetten in actie, dat het daar nu de tijd voor is, en dat het zijn taak is om de Amerikaanse bevolking te beschermen.

“Het is tijd voor de president om op te staan en te leiden. Het zou op de eerste plek moeten staan van zijn agenda. Hij is de president van de VS. En als hij niets doet tijdens zijn tweede termijn, worden er iets van 48 duizend Amerikanen vermoord door illegale wapens.”

Visit NBCNews.com for breaking news, world news, and news about the economy

Eenvoudig is het niet voor een president

Maar eenvoudig is het allerminst voor een president om dit gevoelige onderwerp op de kaart te zetten, schreef onze correspondent Guus Valk in NRC Weekend. Wapenwetten verschillen per staat, en van oudsher hebben burgers veel vrijheid om wapens te bezitten.

“Het recht op vuurwapenbezit is vastgelegd in het tweede amendement van de Amerikaanse Grondwet en wordt door veel Amerikanen als een grondrecht gezien. Volgens een peiling van bureau Gallup heeft circa 45 procent van de Amerikanen één of meer vuurwapens in huis. De National Rifle Association, de nationale wapenlobby, geldt als de rijkste en invloedrijkste lobbyorganisatie in Washington.
“Politici passen om deze redenen doorgaans wel op met oproepen tot een verbod, of zelfs een restrictie op wapenbezit. Het draagvlak voor strengere wapenwetgeving daalt al decennia gestaag. Circa 44 procent is volgens Gallup voor strengere wapenwetten, maar dat percentage was twaalf jaar gelegen nog 66 procent.”

Het is afwachten of deze schietpartij, de gruwelijkste onder schoolkinderen uit de geschiedenis van de VS, een echt debat over wapenbezit teweegbrengt. En of het draagvlak voor restricties toeneemt. De NRA houdt al drie dagen z’n mond, twitterde Eelco Bosch van Rosenthal van de NOS.

Twitter avatar ebvrNOS Bosch van Rosenthal Laatste tweet van wapenlobby @NRA kwam vrijdagochtend om 9.36 uur, precies toen Adam Lanza zich uitleefde in Newtown. Sindsdien is ’t stil.

Lees ook ons achtergrondartikel ‘Wel of geen guncontrol?’ Verhit debat in VS na bloedbad Connecticut’

    • Mirjam Remie