Frankrijk: einde van Assad is nabij - bombardement nabij Turkse grens

Op deze foto van afgelopen woensdag wachten Syriërs buiten een bakker om brood de kopen in Maaret Misreen, nabij Idlib. De stad is blut en afhankelijk van een lokale donaties. Foto AP / Muhammed Muheisen

Het einde van de macht van president Assad zal snel komen, denkt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. De nieuwe oppositiecoalitie moet volgens hem gesteund worden zodat extremisten niet de overhand krijgen in de rebellenbeweging. Ondertussen gaat het geweld in Syrië onverminderd door.

Syrische gevechtsvliegtuigen bombardeerden vandaag de stad Azaz, vlakbij de Turkse grens. Tenminste vijf huizen werden verwoest, honderden mensen moesten vluchten. Er ontstond paniek in een Syrisch vluchtelingenkamp in Turkije, schrijft Reuters. De meeste bommen kwamen neer in het centrum van Azaz, drie kilometer van de Turkse grens. Het gebied wordt gedomineerd door rebellen. Maar ten minste een bom landde slechts op vijfhonderd meter afstand van Turkije. Een Turkse ambtenaar zegt tegen persbureau Reuters:

“Het was heel dichtbij de Turkse grens… Ongeveer vijfhonderd mensen probeerde Turkije binnen te komen.”

Turkije heeft “nog” geen militaire reactie gegeven, zegt de ambtenaar. De NAVO heeft vorige week het verzoek van Turkije voor om Patriots in te zetten nabij de grens goedgekeurd. Zo kan het land zichzelf verdedigen tegen mogelijke luchtaanvallen van Syrië. Er belanden regelmatig Syrische mortieren in Turkije. De VS, Nederland en Duitsland zenden Patriotraketten.

Doden bij aanval op Palestijns vluchtelingenkamp

Ook vielen Syrische gevechtsvliegtuigen vandaag in de buurt van Damascus een Palestijns vluchtelingenkamp aan, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Acht mensen vonden de dood, tientallen raakten gewond. De rebellen zouden in de buurt van het kamp Yarmouk bezig zijn aan een opmars. Daarop heeft de Palestijnse president Abbas opgeroepen onmiddellijk te stoppen met het aanvallen van Palestijnse vluchtelingenkampen in Syrië.

Rebellen veroveren tweede legerbasis

Rebellen hebben gisteren een infanteriebasis veroverd in Aleppo, in het noorden van Syrië. In een verklaring zei de Al-Tahweed Brigade zondag dat de rebellen de basis ‘volledig bevrijd’ hebben. Bij de strijd om de infanteriebasis kwam de bevelhebber van de Al- Tawheed Brigade om het leven. Het is de tweede basis die de rebellen in een week tijd hebben veroverd. De Al-Tawheed Brigade bestaat uit conservatief-islamitische rebellen en is een van de grootste rebellengroepen in Aleppo.

Demonstranten protesteren tegen Assad. De foto is van afgelopen vrijdag, Binsh, vlakbij Idlib. Foto Reuters / Hamzeh Al-Binishi

Demonstranten protesteren tegen Assad. De foto is van afgelopen vrijdag, Binsh, vlakbij Idlib. Foto Reuters / Hamzeh Al-BinishiDemonstranten protesteren tegen Assad. De foto is van afgelopen vrijdag, Binsh, vlakbij Idlib. Foto Reuters / Hamzeh Al-Binishi

Voorspellingen over winnaar conflict door internationale gemeenschap

De leider van Hezbolla Sayyed Hassan Nasrallah zei vandaag te verwachten dat de rebellen het 21 maanden durende conflict niet zullen willen. De situatie in Syrië is weliswaar steeds complexer, maar volgens hem zit iedereen die denkt dat de gewapende oppositie de oorlog kan winnen zit er “heel, heel erg naast”. Dat Nasrallah dat zegt is niet erg verrassend - hij is een trouwe bondgenoot van Assad.

Des te verrassender was het dat Rusland zich deze week negatief uitliet over het bewind van Assad. Een onderminister zei dat het regime steeds meer controle verliest en dat de rebellen “helaas” aan de verliezende hand zijn. Het was de eerste keer dat Rusland een dergelijke uitspraak deed. De regering haastte zich dan ook om een verklaring uit te geven dat het standpunt van land omtrent de situatie in Syrië niet veranderd is.

Behalve Fabius heeft ook de voorzitter van het Militair Comité van de NAVO gezegd dat het onwaarschijnlijk is dat Assad nog lang aan de macht blijft.

    • Mirjam Remie