Fabrikant BlackBerry en Electronic Arts uit Nasdaq gezet

Research In Motion CEO Thorsten Heins presenteert het besturingssysteem en smartphonemodel Blackberry 10. Foto Reuters / Robert Galbraith

De fabrikant van BlackBerry smartphones is uit de Nasdaq 100 index gekieperd. Het Canadese bedrijf Research In Motion (RIM) behoort niet meer tot de honderd grootste technologiebedrijven.

De technologiebeurs Nasdaq maakte bekend dat RIM een van de tien bedrijven is die tijdens de jaarlijkse revisie werden geschrapt van Wall Street. Ook de voorname gamesproducent Electronic Arts Inc. verdwijnt van de beurs. Een andere bekende naam die verdwijnt is die van VeriSign.

Het ooit gloriërende RIM zag zijn positie de afgelopen jaren flink afzakken. De concurrentieslag met de iPhone van Apple en Android-toestellen van onder meer Samsung, Sony en HTC werd kansloos verloren. Er moest dan ook flink gesneden worden het personeelsbestand en begin dit jaar stapten de twee oprichters van het bedrijf al op. Afgelopen vrijdag was RIM wel een van de meest actieve aandelen waarin werd gehandeld.

Research In Motion Ltd. Is echter nog niet ten dode opgeschreven. Op 30 januari wordt het nextgen besturingssysteem BlackBerry 10 op de markt gebracht inclusief een nieuwe lijn smartphones.

    • Jules Seegers