In beeld

Egyptenaren stemmen over een omstreden grondwet

Ook al wenste de oppositie anders, het omstreden referendum over de grondwet in Egypte werd toch dit weekend gehouden. Gisteren was de eerste stemronde, volgende week zondag wordt er voor de tweede keer gestemd. Een onofficiële uitslag laat zien dat een meerderheid van de Egyptenaren voor de grondwet heeft gestemd. Over de opkomst is nog niets bekend. De grondwet is omstreden omdat deze is samengesteld door een uit islamieten bestaande commissie en op de sharia gebaseerd. Tegenstanders vinden dat de grondwet onwettig tot stand is gekomen en het land verdeelt. De afgelopen weken is er veel geprotesteerd, en de onrust is nog niet geluwd. Vooraanstaande Egyptische rechtengroeperingen eisten vandaag dat de eerste van de twee referendumronden moet worden overgedaan, omdat er zou zijn gefraudeerd met de stemmen. De oppositie heeft opgeroepen tot nieuwe demonstraties aanstaande dinsdag.
Egyptische soldaten bewaken het paleis van Morsi in Kairo.
AP / Hassan Ammar
Het presidentiële paleis in Kairo wordt bewaakt door tanks.
AP / Hassan Ammar
Een demonstrant kijkt naar graffiti op cement voor het presidentiële paleis. Er staat: "Nee tegen de Moslimbroederschap constitutie".
AP / Hassan Ammar
Medewerkers van het stembureau tellen stemmen nadat het bureau in Zagagig, ongeveer 62,5 kilometer ten noordoosten van Kairo, is gesloten.
Reuters / Stringer
Een bovenaanzicht van het Tahrirplein in Egypte: demonstranten hebben tenten opgezet en kamperen als protest tegen Morsi.
Reuters/ Khaled Abdullah
De politie loopt langs een tank die bij het paleis staat van president Mohammed Morsi.
Reuters / Khaled Abdullah
De oproerpolitie achter prikkeldraad bij het presidentiële paleis.
Reuters / Khaled Abdullah
Oproerpolitie loopt langs een spandoek met een foto van een belangrijke leider van de Moslimbroederschap, Mohamed Badie, voor het presidentiële paleis. Er staat "weg, weg met de wet van Morshed", refererend aan Badie.
Reuters / Khaled Abdullah
Een Egyptische vrouw telt stemmen na het referendum over de grondwet, in Kairo.
AP / Amr Nabil
De Egyptische oproerpolitie sluit de wegen die naar het politiebureau in Doqqi, Kairo, leiden. \
AFP / Gianluigi Guercia