Eerste tellingen wijzen richting Egyptisch ‘ja’ tegen grondwet Morsi

Medewerkers van een stembureau in Kairo tellen de stembiljetten van de eerste ronde van het referendum. Foto AP / Amr Nabil

Een kleine meerderheid van de Egyptenaren die gisteren hun stem uitbrachten in het referendum heeft vóór de nieuwe grondwet gestemd. Volgens Reuters is deze uitslag nog niet officieel, de definitieve uitkomst wordt pas na de tweede ronde van komende zaterdag bekend. Zowel de Moslimbroederschap als de oppositie zeggen dat het ‘ja-kamp’ nipt de leiding heeft genomen, meldt Al Jazeera.

Mocht deze uitslag, naar verluidt 57 procent vóór de grondwet, officieel worden en zich volgende week herhalen zal de feeststemming bij president Mohammed Morsi bescheiden zijn. De nipte overwinning voor zijn door islamieten opgestelde nieuwe grondwet onderstreept nog maar eens de grote verdeeldheid onder het volk dat hij eensgezind moet zien te krijgen om de ingestorte economie er weer bovenop te krijgen en geweld uit te bannen.

Legitimiteit

Wanneer slechts een kleine meerderheid vóór de grondwet stemt, tast dit de geloofwaardigheid en legitimiteit van het document aan. Over de opkomst is nog niets bekendgemaakt, maar is deze laag dan geldt hetzelfde. Morsi zal daar weinig boodschap aan hebben; hij won de presidentsverkiezingen met 51,7 procent van de stemmen.

De eerste ronde van het referendum werd gisteren gehouden in Kairo, Alexandrië en acht andere van de 27 gouvernementen van Egypte. Zaterdag is de rest van het land aan de beurt.

Oppositiegebouw aangevallen

De voorbije weken kende Egypte veel geweld en protesten. Morsi en zijn gevolg menen dat de grondwet cruciaal is in het democratiseringsproces dat Egypte er bovenop moet brengen. Maar oppositionele groeperingen vinden de wet te islamitisch en zeggen dat deze de rechten van minderheden schendt, waaronder die van christenen die een tiende van de bevolking vormen.

Gisteravond werd volgens Reuters het gebouw waar de krant van de oppositiepartij Wafd huist aangevallen door moslims. Twee mensen raakten gewond na de aanval met onder meer brandbommen.

    • Jules Seegers