Een requiem voor Aleppo, de stad die nooit veranderde

De grootste stad van Syrië en een van de oudste steden van de wereld ‘verdwijnt langzaam’. Het was ooit een stad waar niets veranderde, schrijft inwoner Amal Hanano bij Foreign Policy. Aleppo lag er altijd bij zoals je gewend was; je kon er weggaan en terugkeren, maar het enige wat in de tussentijd veranderde, was jij zelf.

Nu sterft de stad langzaam door toedoen van Assad en de Syrische burgeroorlog. Hanano beschrijft de gruwel van wat er nu op straat gebeurt, afgezet tegen een melancholische herinnering aan wat het ooit was.

“You never imagined that one day, the city will be the one that is exposed, unprotected, and vulnerable — you never imagined that one day, your city, not you, will be the one that needs to be saved. In war, the city becomes precious, each inch mourned, each stone remembered. The city’s sights, smells, and tastes haunt you. You cling to every memory of every place you had ever been to and remember that this is what it was like. Before.”

Lees het hele verhaal van Amal Hanano bij Foreign Policy (3.630 woorden, ongeveer 17 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh