Die meisjes die niemand zou missen, die pikte hij op

In de zomer van 1985 werd het lichaam van een jong meisje gevonden in een container bij een benzinestation in Pennsylvania. Zulke dingen gebeurden vaker met jonge meisjes die om een lift hadden gevraagd bij vrachtwagenchauffeurs. Een zo’n chauffeur, Robert Ben Rhoades, werd in 1990 gearresteerd omdat hij in verband gebracht was met meerdere moorden. Hij was de ‘truck stop killer’.

Vorige maand verscheen dit stuk van Vanesse Veselka bij GQ. Veselka was in 1985 ook zo’n meisje dat met vrachtwagens meeliftte. Tijdens één zo’n rit leek ze aan eenzelfde lot als de andere meisjes te zijn ontsnapt. Had ze ook naast Rhoades gezeten?

“I stuck to trucks because they were safer than cars. When you get in a truck at a truck stop, everyone notices. They chatter about it on the CB, and you are driving off in what amounts to a huge billboard advertising the name of the company. I needed visibility to stay alive. But it was also a dangerous form of brinksmanship, because if a trucker was going to cross the line, the higher stakes meant he was going to do it for real. There was a gap before that line, and most truckers wouldn’t take it that far. I lived in that gap.”

Lees het hele verhaal van Vanessa Veselka bij GQ (8.065 woorden, ongeveer 37 minuten leestijd).

    • Peter Zantingh