Chelsea verliest strijd om Wereldbeker van Brazilaanse Corinthians

Paolo Guerrero knikt binnen nadat keeper Petr Cech een eerdere inzet maar half kon wegwerken. De Braziliaan Ramires kan geen redding brengen. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Voor het eerst sinds 2006 heeft een niet-Europees team het WK voor clubteams gewonnen. Het Braziliaanse Corinthians rekende zojuist in Yokohama af met Chelsea. Spits Paolo Guerrero tekende na 69 minuten voor de enige treffer van de wedstrijd.

Zes jaar geleden, voordat de Europese hegemonie aanbrak, was Internacional uit Brazilië de laatste winnaar die niet uit Europa kwam. Corinthians had het minitoernooi om de voormalige Wereldbeker eerder al in 2000 gewonnen. Tegenwoordig spelen de kampioenen van de zes continenten zoals de FIFA die erkent, maar tot nu toe zijn het nog altijd net als vroeger finales geweest tussen de winnaar van de Europa Cup I/Champions League en zijn Zuid-Amerikaanse equivalent, de Copa Libertadores.

De enige treffer van het duel door Guerrero:

Chelsea verspeelt eerste kans ooit op wereldtitel

De Londenaren stonden voor het eerst op het WK voor clubs nadat ze in mei de Champions League-finale wonnen van Bayern München. Chelsea-coach Rafael Benitez, die na Liverpool (2006) en Inter (2010) voor de derde keer een WK-finale meemaakte, begin op met zijn sterkst mogelijke opstelling.

Het was echter Corinthians dat de meeste aanspraak maakte. De Braziliaanse spelers speelden met meer passie en beleving, mogelijk gedreven door het gegeven dat de wereldbeker in Zuid-Amerika veel meer status geniet dan er tegenwoordig in Europa aan wordt toegekend. Kort voor tijd leek Fernando Torres The Blues nog op gelijke hoogte te brengen, maar hij stond buitenspel toen invaller Oscar zijn voorzet verstuurde.

Niet goed genoeg voor PSV, wel wereldkampioen

Voormalig PSV-doelman Cassio Ramos, in Eindhoven nimmer doorgebroken en na een middelmatige verhuurperiode aan Sparta weggestuurd, keepte voortreffelijk bij Corinthians. Met een fraaie redding op een schot van Moses hield hij zijn ploeg eens te meer op de been en werd na afloop als beste speler van het WK uitgeroepen.