werkpak

‘Opvallende kleren vervelen snel’

Amsterdam 7-11-2012 Werkpak: Piet Boon Foto NRC H'Blad Maurice Boyer
Amsterdam 7-11-2012 Werkpak: Piet Boon Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Piet Boon (1958), meubel- eninterieurontwerper

„Dit is mijn standaard werkpak: een spijkerbroek met een colbertje, een zwart overhemd en sneakers. Ik heb ook veel mooie pakken in mijn kast hangen, maar daar voel ik me te stijf in. Als ik in een nieuw huis kom waar we het interieur gaan doen, wil ik nog wel eens op m’n knieën het hele huis door schoffelen. En dat kan met een spijkerbroek gewoon.

„Dit jasje van Acne heb ik van mijn zwager afgepakt. We gingen laatst samen naar de kleermaker om een paar kledingstukken te laten vermaken. Dit jasje was volgens de kleermaker moeilijk te vermaken, maar het bleek mij perfect te passen. De spijkerbroek is van het merk Cast Iron en heb ik van mijn schoonzus gehad. Zij werkt daar als ontwerpster en neemt eens in de zoveel tijd een paar broeken voor me mee – zo kom ik de winter wel door.

„Mijn overhemden koop ik al jaren bij Armani. Eens in de zoveel tijd laat ik een heel riedeltje zwarte en witte hemden op maat maken. Ze zijn een beetje stretchy, dat zit ideaal. Tot slot mijn Rolex: dat is een cadeau van mijn vrouw.

„Mijn kleding moet net als mijn ontwerpen een lange houdbaarheidsdatum hebben. De kwaliteit moet goed zijn en het moet vooral niet te modegevoelig zijn. Ik heb wel eens een paar opvallende jasjes gekocht, maar na een paar keer was ik al bang dat iedereen dacht: daar heb je hem weer met zijn gekke jasjes. In interieurs vervelen opvallende items ook snel.

„De Japanse merken Yohji Yamamoto en Comme des Garçons zijn mijn favorieten. De materialen die ze gebruiken vind ik heel mooi en de ontwerpen zijn tijdloos. Én merkloos: ik vind het heel belangrijk dat er geen schreeuwerige logo’s op mijn kleding staan.

„Winkelen vind ik leuk, maar ik heb er niet veel tijd voor. Meestal koop ik mijn kleding als ik voor mijn werk in Londen of New York ben. Maar stiekem ben ik dan toch meer naar het interieur van die winkels aan het kijken.”