Wat zit erin?

De smerigste uitvinding van de 20ste eeuw is misschien wel de ‘luchtverfrisser’. Als vroeger de kamer stonk naar vuile sokken of ouwe hond dan zette je even de ramen open. Maar veel mensen bestrijden tegenwoordig geur met geur: ze spuiten er met een elektrisch apparaat een soort WC-reiniger bij. Ambi Pur, Air Wick, Brise, Fresh Air, zo heten die apparaten.

Hoe werken ze? Vandaag maken we de Ambi Pur van het plaatje open, die heeft drie verschillende geuren. De Ambi-kast is stevig dichtgemaakt met zes plastic klinknagels, maar die zijn met een 4 mm boor makkelijk weg te boren. Daarna kun je overal bij.

Let niet op de ‘printplaat’ met al die elektronische dingetjes en lampjes, die zijn niet belangrijk. Het gaat om de lonten L die uit de flesjes steken. Zij zuigen de geurstof op. De lonten passen in de plastic schoorstenen S die aan de achterkant met verwarmingsspiraaltjes V verhit worden. Steeds één tegelijk, 45 minuten lang. De spiraaltjes zitten in een soort vuurvaste klei die makkelijk is weg te krabben. Hoe heter de spiraaltjes hoe meer geur er ontstaat. Met de knop K kun je dat regelen. ‘Thermal vaporizers’ noemen ze deze toestellen. Ze werken erg mooi, maar eigenlijk is de geurenkast gewoon een fabriek die zijn vieze rook in je kamer loost. Ongezond.

Welk gereedschap heb je nodig: een (hand)boor.