‘Wapens schutter stonden op naam van moeder’

Politieagenten gisteravond laat bij het schoolgebouw in Newtown, Connecticut. Foto Reuters / Joshua Lott

De schutter die gisteren een bloedbad aanrichtte op een basisschool in Newtown in Connecticut heeft wapens gebruikt die op naam stonden van zijn moeder. Dat hebben Amerikaanse media vannacht gemeld. De 28 dodelijke slachtoffers van de schietpartij zijn inmiddels geïdentificeerd.

In tegenstelling tot de berichten van gisteravond laat doodde de 20-jarige schutter, Adam Lanza, zijn moeder niet in een klaslokaal op de basisschool, maar bij hen thuis, waarna hij met de auto van zijn moeder naar de school reed en in een paar minuten nog eens 26 mensen doodschoot. Eén persoon raakte gewond. Na de gruweldaad pleegde hij in het schoolgebouw zelfmoord.

Bij het lichaam van de schutter werden in eerste instantie drie wapens gevonden: een geweer van het kaliber .223 en twee pistolen, een Glock en een Sig Sauer. De wapens waren waarschijnlijk het eigendom van zijn moeder, omdat zij legaal vijf wapens in bezit had. Later zouden nog meer wapens gevonden zijn, hoewel niet precies duidelijk is waar die wapens werden aangetroffen.

Later vandaag meer duidelijk over dader en slachtoffers

De identiteit van de dodelijke slachtoffers is inmiddels vastgesteld. Het is de verwachting dat hun namen later vandaag bekend worden gemaakt. Dan volgen waarschijnlijk ook meer details over de persoon van de dader en hoe de schietpartij precies verlopen is. De autoriteiten zijn tot dusver terughoudend geweest met het geven of bevestigen van informatie uit de Amerikaanse media.

De 24-jarige broer van de schutter werd gisteravond aangehouden en verhoord. Volgens persbureau AP denken bronnen bij de recherche echter niet dat hij iets te maken heeft met de schietpartij. Rechercheurs doorzochten computer- en telefoongegevens van de broer, maar hij zou geen contact met de schutter hebben gehad sinds 2010.

Schutter stond bekend als ‘buitengewoon intelligent’

Over het karakter van schutter Adam Lanza wordt langzaam meer duidelijk. Lanza is een oud-leerling van de basisschool en was volgens twee oud-klasgenoten een buitengewoon intelligente scholier. Hij zou vooral door zijn moeder gepusht zijn om goed te presteren op school, zei de 20-jarige Arnone, een voormalig klasgenoot van Lanza, tegen persbureau Reuters.

Lanza zou zich meer formeel dan andere scholieren hebben gekleed en in tussenuren veel tijd hebben doorgebracht in de ‘tech club’, een ruimte in de school waar videogames konden worden gespeeld.

Twitter avatar apjvalk Guus Valk De contouren van het karakter van Adam Lanza worden duidelijk. Zie dit verhaal in de NYT http://t.co/uWJpgTj3 #Connecticut