Waar is het colofon van de krant gebleven? Het staat op de site, en in (sommige) bijlagen

Dat was een prachtige groepsfoto van de redactie in de krant van zaterdag, maar nu ik die hele redactie kan zien, wil ik ook wel weer eens weten wie het zijn.

Vroeger had je daar het redactiekader voor. Dat kader is verdwenen met de restyling en reorganisatie van verleden jaar, zeker om strategische redenen – dan kon je niet zien wie er hadden moeten vertrekken of uit vrije wil waren vertrokken.

Soms was ik bang dat het verdwijnen ervan een voorteken was van een algeheel verdwijnen van de redactie. De groepsfoto spreekt dat gelukkig tegen. Nu graag nog de namen en functies. Of vergis ik me als ik kwaliteit, karakter en dynamiek van een krant zie als een gezamenlijke verantwoordelijkheid?

Ursula den Tex

Weesp

de krant antwoordt

Het colofon of ‘redactiekader’ staat inderdaad niet meer in de krant. Niet om de duistere reden die de lezeres vermoedt, maar omdat de krant tegenwoordig twee commentaren per dag plaatst (en één extra lange op zaterdag). Toen de krant één commentaar had, stond het (omvangrijke) colofon daar geregeld onder.

Het colofon is er nog wel, het is te vinden op de site: nrc.nl/colofon. Het wordt regelmatig bijgewerkt om personeelswisselingen bij te houden.

Overigens staat elke zaterdag op de pagina Service de rubriek ‘Contact’, met namen van onder anderen de chefs van de zaterdagse bijlagen. Sommige doordeweekse bijlagen hebben een eigen colofon (Boeken, CS), andere (dunnere) niet (Mens&, De Wereld, Film).

Gelet op de belangstelling van de lezer zou het wat mij betreft niet gek zijn als ook die kleinere bijlagen voortaan een colofon plaatsten. Het is handig voor lezers en versterkt hun band met de krant.