Uw sommeljier: Harold Hamersma

Zou het naslagwerk ‘Welke wijn bij kip?’ bestaan, dan zou dit vuistdik zijn. Alleen al over de klassieker coq au vin zijn pagina’s vol te pennen. Een heel hoofdstuk is er dan gewijd aan Chardonnay, echt kippenwit. Maar rood eist toch de hoofdrol op. De kip blieft Corbières, Côtes du Roussillon en rode Bourgogne. Nu is dit kip uit de oven. Een zacht, niet te nadrukkelijk gerecht. Het sappige, witte vlees; de gestoofde groenten; het zoet van de aardappelen; de milde kruiderij; de flirt met de zuren – dat vraagt om een milde, sappige, levendige, nimmer strenge cru uit de Beaujolais. En wat zijn daar uit de uitstekende tot zeer goede jaren 2009, 2010 en 2011 heerlijke exemplaren van te koop.

Aanbevolen

1 Manoir du Carra 2010, Moulin-à-Vent, Beaujolais, Frankrijk. €13,50 thiessen.nl

2 Domaine du Vissoux 2011 ‘Poncié’, Fleurie ¸ Beaujolais, Frankrijk. €16,80 lesgénéreux.nl

3 Jean-Paul Thévenet 2011 ‘Vieilles Vignes’ Morgon, Beaujolais, Frankrijk €17,75 vojacek.nl

    • Harold Hamersma