Uw sommelier: Harold Hamersma

Normaal gesproken ben ik niet zo’n voorstander om vloeibaar te combineren met vloeibaar. En ook de vakliteratuur zet niet bepaald aan tot het vullen der glazen bij soep. Er zijn wel wat voorbeelden bekend van een-tweetjes die er toe doen. Klassiek is het verbond dat ossenstaartsoep sluit met beendroge fino sherry dan wel met Madeira. Ook wordt snert met Madiran aanbevolen. Al is een goede erwtensoep nauwelijks ‘vloeibaar’ te noemen. Maar genoeg ‘ge-ja-maar’, het is Kerst. En gerechten met truffel eisen wijn. De gedoodverfde favorieten Barolo en Barbaresco zijn in deze fase van het diner te heftig. Het wordt wit bij de zwarte truffel. Minstens even klassiek is dan de combinatie met witte Bourgogne of op hout gerijpte Chardonnay van elders.

Aanbevolen

1 Michel Rey, Pouilly-Fuissé 2010, Bourgogne, Frankrijk €18,95 Janselijn.nl

2 Boschendal Chardonnay Reserve Collection 2010, Stellenbosch, Zuid-Afrika €13,95 Gastrovino.nl

3 Grand Barossa Chardonnay 2010 Eden Valley, Australië €9,99 Jumbo

    • Harold Hamersma