Uitgelicht zondag

Grace Kelly
Grace Kelly

Film

Shall We Dance (Mark Sandrich, 1937, VS). Lichtvoetige musical met Fred Astaire en Ginger Rogers. Behoort niet tot hun allerbeste films maar is desondanks zeer vermakelijk. Als danspartners doen zij noodgedwongen alsof ze getrouwd zijn. Muziek van George en Ira Gershwin: ‘Let’s Call the Whole Thing Off’ en ‘They Can’t Take That Away From Me’. BBC 2, 14.50-16.35u.

The Curious Case of Benjamin Button (David Fincher, 2008, VS). Regisseur van Fight Club en Zodiac maakte dure prestigefilm over een man die in 1918 op de wereld komt als hoogbejaarde, elke dag een beetje jonger wordt en sterft als zuigeling. Het gegeven, ontleend aan een kort verhaal van F. Scott Fitzgerald, is prikkelend genoeg, de kabbelende film minder. Brad Pitt speelt de hoofdrol, Cate Blanchett is zijn jeugdliefde. Net 5, 20.00-23.30u.

Hitch (Andy Tennant, 2005, VS). Romantische komedie met Will Smith als versiergoeroe die de grijze muizen van Manhattan leert kussen en vleien. Liefde ligt niet in mensenhanden, wil deze film zeggen. Dat blijkt wel als hij zelf verliefd wordt. Er zijn nou eenmaal geen mathematische wetten voor de juiste hoek van waaruit je iemand moet kussen. Vrouwen zijn niet de voorspelbare factor, maar de onbekende in zijn vergelijking. RTL 5, 20.00-22.20u.

La cuisine au beurre (Gilles Grangier, 1963, F). Situatiekomedie met Fernandel en André Bourvil. Doodgewaande oorlogsveteraan keert na tien jaar terug bij vrouw (Claire Maurier) die hertrouwd blijkt met een Normandische herbergier die alles in boter braadt in plaats van in olijfolie. TV5, 21.00-22.25u.

Body Heat (Lawrence Kasdan, 1981, VS). Latere regisseur van The Big Chill debuteerde met pakkend broeierige, naar film noir lonkende thriller. Eveneens debuterende Kathleen Turner speelt een gefortuneerde dame die vurig overspel pleegt met de niet al te snuggere advocaat William Hurt. Zij haalt hem over haar echtgenoot te vermoorden in wat inderdaad een variatie mag heten op The Postman Always Rings Twice. Bijrol van Mickey Rourke. BBC 2, 01.55-03.45u.

Informatief

Jürgen Mayer H. – Der Architekt der Kurven. Documentaire over de spectaculaire gebouwen van de Duitse architect van onder meer het vorig voorjaar geopende Metropol Parasol in Sevilla, met een dak dat bestaat uit 3000 van een laag pur voorziene stukken hout. Het complex bevat een markthal, een restaurant en een archeologiemuseum. Arte, 12.30-13.00u.

Rauw. Geruchtmakende documentaire uit 2008 van Anneloek Sollart over de toen tienjarige Tom, die van zijn moeder uitsluitend rauw voedsel te eten krijgt. Morgen op Ned.2 om 22.55u het dit jaar gereedgekomen vervolg, Rauwer. Ned.3, 17.45-18.10u.

This World: The Great Spanish Crash. Paul Mason onderzoekt waarom de Spaanse economie zo veel harder dan andere werd getroffen door de eurocrisis. De jeugdwerkloosheid bedraagt er inmiddels meer dan 50 procent; miljoenen leven op de grens van de armoede. Interviews met onder anderen oud-premier Felipe Gonzalez en eurocommissaris Joaquin Almunia.BBC 2, 20.00-21.00u.

Amusement

Divorce. Nieuwe komische dramaserie van de makers van Gooische Vrouwen en bedacht door Linda de Mol. Gaat over drie verschillende mannen tussen de 35 en 45 jaar die in een scheiding verwikkeld zijn en noodgedwongen bij elkaar intrekken. Met Waldemar Torenstra, Jeroen Spitzenberger, Dirk Zeelenberg en hun aanstaande ex-vrouwen Katja Herbers, Chantal Janzen en Carly Wijs. RTL 4, 21.30-22.30u.