Uitgelicht zaterdag

Nederland, Amsterdam, 03-04-2009 Jools Holland muziekant, pianist, zanger en tv persoonlijkheid uit Engeland, in zijn hotelkamer. foto: Bram Budel
Nederland, Amsterdam, 03-04-2009 Jools Holland muziekant, pianist, zanger en tv persoonlijkheid uit Engeland, in zijn hotelkamer. foto: Bram Budel Bram Budel

Film

El baño del Papa / The Pope’s Toilet (César Charlone & Enrique Fernández, 2007, UY/BR/F). Eerder schilderachtige dan waarachtige film over het arme grensstadje Mélo in Uruguay, dat in rep en roer is door de komst van de paus, vooral omdat de bewoners denken er een slaatje uit te kunnen slaan. Alle armen schrapen hun laatste centen bij elkaar om worsten te maken. Gebaseerd op waargebeurd verhaal tijdens het bezoek van de paus in 1988. Canvas, 14.00-16.00u.

The Green Hornet (Michel Gondry, 2011, VS). Goede lobbes Seth Rogen als erfgenaam van krantenimperium Britt Reid, alias ‘The Green Hornet’. Hij is steenrijk, maar ook een brallerig, incompetent feestbeest. Echte held is chauffeur Kato (Jay Chou), genie met superkrachten die wordt gepromoveerd tot beste vriend en assistent, waarna het duo besluit de misdaad te bestrijden. Doelwit is gangster Chudnovsky (Christopher Waltz), die zijn gebrekkige zelfvertrouwen compenseert met extreem geweld. Splijtzwam in de mannenvriendschap is de bloedserieuze Lenore Case (Cameron Diaz). RTL5, 20.00-22.30u.

Spider-Man 2 (Sam Raimi, 2004, VS). Vervolg op kassucces concentreert zich op de gemoedstoestand van verlegen superheld Peter Parker, die over bijzondere krachten beschikt. Natuurlijk moet Spidey ook de wereld redden van een demonische professor, maar Parker moet vooral met zichzelf uitvechten wat hij wil in het leven: plicht of plezier.RTl5, 22.30-01.05u.

Memento (Chris Nolan, 2000, VS). Bejubeld Hollywooddebuut van Nolan. Thriller combineert twee virtuoos uitgevoerde scenariotrucs: het verhaal wordt achterstevoren verteld en de hoofdpersoon is zijn kortetermijngeheugen kwijt. Aan het begin van de film pleegt hij (Guy Pearce) een moord, die – zoals bijna alles wat hij doet – gemotiveerd wordt door op de rand van een polaroidfoto door hemzelf neergekrabbelde informatie. Met Carrie-Anne Moss als Natalie en Jorja Fox als echtgenote. Canvas, 23.35-01.25u.

Informatief

Oude kaas en döner kebab. Voormalig seksclubhouder en taxichauffeur Henk Bres, die met zijn recht-voor-z’n-raap-uitspraken enige bekendheid verwierf in het discussieprogramma Het Lagerhuis en onlangs nog actievoerde voor een verbod op pedofielenclub Martijn, reist met drie Nederlandse Turksen door Turkije om te zien of zijn vooroordelen over dat land kloppen.Ned.2, 16.05-16.30u.

360° - Geo Reportage: Esmeraldas Edelkakao. Documentaire over de verbouw en verwerking van cacao nacional in Ecuador. Deze wilde cacaosoort groeit alleen in het regenwoud of op zorgvuldig samengestelde velden aan de rand van de jungle. Van deze bijzondere cacao wordt een bijzondere chocolade gemaakt.Arte, 19.30-20.15u.

Vranckx: Tibet - vuurdood voor de vrijheid. Dit jaar hebben zo’n 40 mensen zichzelf in brand gestoken in Tibet. Monniken, nonnen, gewone mensen, meest jonge twintigers. De Franse journalist Anouk Burel wil onderzoeken wat er gaande is. Journalisten mogen Tibet niet in, dus reist ze naar het Indiasche Dharamshala om daar met Tibetaanse vluchtelingen te praten. Canvas, 20.10-20.40u.

Radio

Opera live: Aida. Rechtstreeks uit de Metropolitan Opera in New York, waar de Oekraïense Liudmyla Monastyrska vorige maand triomfantelijk debuteerde in de titelrol van Verdi’s opera. Roberto Alagna vertolkt Radamès. „De gecombineerde hartstochten van Olga Borodina als Amneris en Fabio Luisi als roerganger van het ontketende orkest zorgden voor een elektrificerende en energieke uitvoering”, aldus de New York Times. Radio 4, 19.02-23.00u.