Tour de France 2014 start in Leeds

Tour de France 2014 start in Engelse Leeds

Leeds. De Tour de France van 2014 gaat in de Noord-Engelse stad Leeds van start. Daarna volgt een etappe richting Londen. Dat maakte de ASO, organisator van de Tour, vrijdag bekend. Het wielrennen is de afgelopen jaren steeds populairder geworden in Groot-Brittannië. Afgelopen zomer won Bradley Wiggins de Tour, als eerste Brit ooit. De keuze voor Leeds is een tegenvaller voor Utrecht, dat al een aantal jaar lobbyt voor een Tourstart in de Domstad. Aangezien de Tour nog nooit twee jaar achtereen in het buitenland is gestart, lijkt 2016 voor Utrecht de eerstvolgende kans. In 2007 ging de Tour ook al van start in Engeland. Toen was de proloog in Londen. Komende zomer start de honderdste editie van de Tour op het Franse eiland Corsica. (NRC)

Twee nieuwe commissarissen Ajax

Amsterdam. Ajax heeft zijn nieuwe raad van commissarissen rond. De Amsterdamse voetbalclub maakte vrijdag bekend dat de aandeelhoudersvergadering Dolf Collee en Ernst Ligthart tot commissaris heeft benoemd. Eerder dit jaar traden oud-minister Hans Wijers, oud-voetballer Theo van Duivenbode en KLM-topman Leo van Wijk al toe tot de raad van commissarissen. Ajax was op zoek naar nieuwe commissarissen sinds de vorige rvc (Johan Cruijff, Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids) na een lange periode van bestuurlijke onrust begin dit jaar was opgestapt. Ernst Ligthart is bestuursvoorzitter bij advocatenkantoor Dijkstra Voermans. Dolf Collee was lid van de raad van bestuur van ABN Amro. (NRC)

Zwemmer Verlinden naar finale op WK

Amsterdam. Zwemmer Joeri Verlinden heeft vrijdag de finale bereikt van de 50 meter vlinderslag tijdens het WK korte baan in de Turkse stad Istanbul. De Nederlander zwom in zijn halve finale een tijd van 22,98 seconden en ging daarmee als zevende door. De finale van de 50 meter vlinderslag staat vanavond op het programma. De finale van de 200 meter wisselslag werd vrijdag gewonnen door de Amerikaanse zwemmer Ryan Lochte. Hij zwom de afstand in 1 minuut en 49,63 seconden en verbeterde daarmee zijn eigen wereldrecord. De Duitse zwemster Britta Steffen won de finale van de 100 meter vrije slag, de Rus Vladimir Morozov werd in Istanbul wereldkampioen op de 50 meter vrije slag. (Novum)

Elfstedenkruis erkend als onderscheiding

Leeuwarden. Het Elfstedenkruisje krijgt de status van een officiële onderscheiding, zoals die van de Nijmeegse Vierdaagse. Elfstedenvoorzitter Wiebe Wieling maakte vrijdag op de ledenvergadering van de Vereniging De Friesche Elf Steden in Leeuwarden bekend dat minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) hier toestemming voor heeft gegeven. Dit betekent dat gefinishte schaatsers voortaan een kruisje krijgen met een blauw-wit lintje, een oorkonde en een draaginsigne. Vrijdag werd ook bekend dat het ledenaantal van de vereniging met 2200 schaatsers is toegenomen tot ruim 33.300. Bij een Elfstedentocht, die voor het laatst in 1997 werd verreden, mogen zo’n 16.000 schaatsers starten. (NRC)