Schutter ging basisschool met geweld binnen - aanwijzingen voor motief

Connecticut State Police Lieutenant Paul Vance addresses a press conference on the situation following an elementary school shooting in Newtown, Connecticut, on December 15, 2012. The residents of an idyllic Connecticut town were reeling in horror from the massacre of 20 small children and six adults in one of the worst school shootings in US history. The heavily armed gunman shot dead 18 children inside Sandy Hook Elementary School, Vance said. Two more died of their wounds in hospital. AFP PHOTO/Emmanuel DUNAND
Connecticut State Police Lieutenant Paul Vance addresses a press conference on the situation following an elementary school shooting in Newtown, Connecticut, on December 15, 2012. The residents of an idyllic Connecticut town were reeling in horror from the massacre of 20 small children and six adults in one of the worst school shootings in US history. The heavily armed gunman shot dead 18 children inside Sandy Hook Elementary School, Vance said. Two more died of their wounds in hospital. AFP PHOTO/Emmanuel DUNAND Luitenant Paul Vance van de politie van Connecticut geeft enkele details over de schietpartij vrij. Foto AFP / Emmanuel Dunand

De schutter die gisteren een bloedbad aanrichtte op een basisschool in de staat Connecticut kwam het schoolgebouw met geweld binnen. Omdat hij niet werd binnengelaten heeft hij de deur met geweld moeten forceren. Dat deelde de politie vanmiddag mee op een persconferentie.

De politie heeft daarnaast “sterke aanwijzingen” gevonden voor het motief van de schutter. Verdere details werden nog niet vrijgegeven in het belang van het onderzoek.

De 20-jarige Adam Lanza schoot gisteren 26 mensen dood op een basisschool in Newtown, onder wie twintig kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud. Daarvoor had hij thuis zijn moeder al omgebracht. Na de gruweldaad pleegde hij in het schoolgebouw zelfmoord.

Wapens eigendom van zijn moeder

Bij het lichaam van de schutter werden in eerste instantie drie wapens gevonden: een geweer van het kaliber .223 en twee pistolen, een Glock en een Sig Sauer. De wapens waren waarschijnlijk het eigendom van zijn moeder, omdat zij legaal vijf wapens in bezit had. Een vierde wapen werd buiten het schoolgebouw gevonden. De recherche onderzoekt nog of dit vierde wapen is gebruikt.

Schutter was ‘buitengewoon intelligent’

Over het karakter van schutter Adam Lanza wordt langzaam meer duidelijk. Lanza is een oud-leerling van de basisschool en was volgens twee oud-klasgenoten een buitengewoon intelligente scholier. Hij wordt getypeerd als verlegen en autistisch en zou weinig vrienden hebben gehad. Veel oud-klasgenoten vermoeden dat Lanza een persoonlijkheidsstoornis had.

Onze correspondent is inmiddels aangekomen in Newtown:

Twitter avatar apjvalk Guus Valk Newtown is zo’n typisch rustig New England-plaatsje. Ongeloof heerst dat de waanzin juist hier toesloeg #Connecticut

Lees meer over de schietpartij:
- ‘Schutter had persoonlijkheidsstoornis, was verlegen en zeer intelligent’
- Rutte betuigt medeleven met slachtoffers schietpartij VS