‘Schutter had persoonlijkheidsstoornis, was verlegen en zeer intelligent’

Mensen in Oakland, California ontsteken kaarsjes voor de slachtoffers van de schietpartij in Connecticut. Foto Reuters / Noah Berger

Verlegen en nerveus, buitengewoon intelligent en mogelijk iemand met een persoonlijkheidsstoornis. In Amerikaanse media rijst langzaam een beeld op van de 20-jarige Adam Lanza, die gisteren z’n moeder en 26 mensen op een basisschool doodschoot en vervolgens zelfmoord pleegde.

Lanza was een oud-leerling van de basisschool in Newtown waar hij gisteren dood en verderf zaaide. In Newtown ging hij ook naar de middelbare school. Volgens oud-klasgenoot Arnone, die met persbureau Reuters sprak, was Lanza een buitengewoon intelligente scholier. Hij zou vooral door zijn moeder gepusht zijn om goed te presteren op school. Volgens oud-klasgenoten haalde hij ook hoge cijfers.

De schutter wordt omschreven als verlegen en nerveus, maar was wel een opvallende verschijning. Hij droeg vaak meer formele kleding dan zijn klasgenoten en liep met een zwarte aktetas. Oud-klasgenoten zeggen in The New York Times dat hij vaak dichtbij de deur ging zitten, zodat hij het klaslokaal snel weer kon verlaten. Als hem in de klas iets werd gevraagd, werd hij onrustig en leek hij moeite te hebben met spreken.

Een oud-klasgenoot schreef gisteren op Twitter het volgende over haar ervaringen met Lanza:

Twitter avatar SaraKelley_ SARAAA™ Adam Lanza….always knew you were a little off in High School.
Twitter avatar NickyT4 Nick Tarantino @SaraKelley_ was he in our grade?
Twitter avatar SaraKelley_ SARAAA™ @NickyT4: @SaraKelley_ was he in our grade?” Yeah…he always carried a briefcase around. Very quiet.

‘Als je naar hem keek, leek hij geen emotie te hebben’

In de Amerikaanse media werd gisteren al gezegd dat Lanza mogelijk een persoonlijkheidsstoornis had. Verschillende oud-klasgenoten zeggen te hebben gehoord dat hij autistisch was en aan het syndroom van Asperger leed. Hoewel het bij Lanza niet heel opvallend zou zijn geweest, kon je het af en toe wel degelijk merken, aldus een oud-klasgenoot. “Als je naar hem keek, leek het wel of er helemaal geen emotie in hem zat.”

Uit het profiel van Lanza in The New York Times komt het beeld van een eenzame scholier naar voren. Oud-klasgenoot Olivia DeVivo zegt dat ze hem nooit met anderen zag. Een ander zegt dat hij wel veel naar de ‘tech club’ ging, een ruimte in de school waar je videogames kon spelen. In zijn woonomgeving gold Lanza ook als een ‘loner’. Beth Israel, die bij de schutter in de straat woonde, zegt dat ze geen idee had wie zijn vrienden waren.

Beth Israel twitterde gisteren ook over haar ervaringen met Lanza en zijn moeder:

Twitter avatar bethiz Beth Israel My daughter went to school w/adam lanza. We lived 6 houses away. He was troubled for sure for a long time. RIP nancy #NewtownSchoolShooting
Twitter avatar bethiz Beth Israel I knew Nancy Lanza. She lived around the corner from me. Such a kind woman. I can’t believe this. #NewtownSchoolShooting

De jeugd van Lanza was bewogen. In 2008 zouden zijn ouders na een huwelijk van 17 jaar scheiden, hoewel de sfeer in huis al waren niet goed was door ruzies tussen Lanza’s vader en moeder. Lanza zou alleen met zijn moeder in het huis blijven wonen. Bekenden van de familie omschrijven zijn moeder als zorgzaam en “erg betrokken” bij Lanza’s leven.