Rutte betuigt medeleven met slachtoffers schietpartij VS

ANP/Evert-Jan Daniels
ANP/Evert-Jan Daniels Foto ANP / Evert-Jan Daniels

Premier Rutte heeft zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de schietpartij op een basisschool in het Amerikaanse Newtown. In een brief aan Obama sprak hij namens het kabinet zijn deelneming uit aan degenen die getroffen zijn door de ‘verschrikkelijke tragedie’.

Dat liet de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag weten.

De 20-jarige schutter maakte op de school 26 slachtoffers, onder wie twintig kinderen tussen de 5 en 10 jaar oud. Daarvoor had hij thuis zijn moeder al omgebracht. Uiteindelijk pleegde hij zelfmoord. De schutter, Adam Lanza, gebruikte wapens die op naam stonden van zijn moeder, zo meldden Amerikaanse media.

De identiteit van de dodelijke slachtoffers is inmiddels vastgesteld. Het is de verwachting dat hun namen later vandaag bekend worden gemaakt. Dan volgen waarschijnlijk ook meer details over de persoon van de dader en hoe de schietpartij precies verlopen is. De autoriteiten zijn tot dusver terughoudend geweest met het geven of bevestigen van informatie uit de Amerikaanse media.

De schietpartij op de basisschool heeft het debat in de VS over wapenbezit weer in alle hevigheid doen oplaaien. De roep om de inperking van het wapenbezit lijkt luider te worden. Hoewel sommige Amerikanen de oorzaak van de schietpartijen elders zoeken.