Russische oppositie zet betoging door - protestleiders gearresteerd

In Moskou is vanmiddag de door oppositieleider Sergej Oedaltsov aangekondigde ‘mars der vrijheid’ begonnen. Het gemeentebestuur van de Russische hoofdstad had de anti-regeringsbetoging verboden, maar de betoging begon toch. Oedaltsov werd direct aangehouden.

De neocommunistische oppositieleider Oedaltsov wil vanmiddag in Moskou een vrijheidsmars houden. Foto AP / Mikhail Metzel

In Moskou is vanmiddag de door oppositieleider Sergej Oedaltsov aangekondigde ‘mars der vrijheid’ begonnen. Het gemeentebestuur van de Russische hoofdstad had de anti-regeringsbetoging verboden, maar de betoging begon toch. Oedaltsov werd direct aangehouden.

De oppositie wilde een protest houden om te markeren dat het een jaar geleden is dat de grootschalige protesten tegen president Vladimir Poetin, die toen nog premier was, begonnen. De initiatiefnemers hadden toestemming gevraagd voor een protest bij het hoofdkantoor van de federale veiligheidsdienst FSB, maar daar voelde het stadsbestuur weinig voor. Dat had al gedreigd met “consequenties”.

Op het Loebjanka-plein, voor het hoofdkantoor van de FSB, stonden vanmiddag toch zo’n drieduizend betogers. De politie was ook in grote getale aanwezig. Onze correspondente Thalia Verkade was er ook:

Twitter avatar tverka Thalia Verkade De protestleiders @s_udaltsov @navalny @xenia_sobchak zijn aangehouden

De gevolgen van het houden van een verboden betoging zijn niet zo groot geweest sinds het einde van de Sovjet-Unie. Sinds dit voorjaar zijn nieuwe wetten van kracht. Organisatoren van niet gefiatteerde betogingen kunnen nu worden veroordeeld tot 25.000 euro en individuele deelnemers tot maximaal 7500 euro.

‘Regering vreest dat onvrede weer groter wordt’

Het gemeentebestuur van Moskou is alert op anti-regeringsbetogingen sinds een betoging aan de vooravond van de inauguratie van president Poetin in mei uitliep op rellen, schreef onze Rusland-correspondente Thalia Verkade gisteren in NRC Handelsblad:

De burgemeester Sergej Sobjanin van Moskou lijkt er vooral op gebrand om rellen, zoals die ontstonden na een protestmars in mei, te voorkomen. Sobjanin heeft gezegd dat Moskovieten zo veel mogen demonstreren als ze willen, op een door het stadhuis goedgekeurde route. Maar tegen diegenen die geweld uitlokken zal hard worden opgetreden.

De Russische regering intussen lijkt vooral te vrezen dat de overgebleven harde kern van de oppositie de financiële middelen vindt om de onvrede die leeft onder die Russen die niet op Poetin stemden (zeker 36 procent) opnieuw tot leven te brengen. In Russische staatsmedia wordt de laatste tijd gesproken over een vanuit het buitenland aangestuurd ‘revolutiecomplot’ dat tot een omwenteling zoals eerder in Oekraïne of Georgië zou moeten leiden.