Rob overkwam het

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen

Rob de Groot (64), eigenaar van audiovisueel bedrijf Vidishot, poseerde in het najaar van 1969 als leerling-verkoper op de stoep van fotozaak Mojet aan de Goeverneurlaan 43 in Den Haag voor de lens van collega, chef-verkoper, Dick Hilgeman.

„We hadden die dag weinig te doen. Dick greep dan vaak naar zijn camera. Hij was schoonzoon van de baas, de oude Mojet, en leerde mij alles: de technische kant en hoe je met klanten omging. Dat ik daar werkte, verbaasde me. Verkoper in een fotozaak kwam niet bij me op. Misschien kwam dat door vroeger. Bij ons thuis was nooit geld. We wilden veel, maar konden niks. Dat was frustrerend. Maar eens per jaar logeerde ik bij mijn oom Rinus in Breda: heel spannend. Hij was directeur van een technische school en ondernam veel. Met slootjespringen deed hij bijvoorbeeld gewoon mee. Hij zei dat het met mij wel goed kwam. Dat gaf vertrouwen. Als hobby fotografeerde hij: met een Leica M4 en hij ontwikkelde zelf. Mijn logeerkamer fungeerde als docu. Op de Mulo kocht ik mijn eerste camera: een Praktica, gespaard met een krantenwijk. Normaal ging mijn loon in de huishoudpot, maar deze keer kocht ik iets voor mezelf. Fotograferen gaf plezier. Toch dacht ik niet aan een fotozaak. Ik wilde het leger in. Werkte enige tijd in een vakantiekamp in Engeland. Terug in Den Haag ging ik platzak langs bij een vriend die werkte bij Foto Klein op Korte Poten. Wat ik zag, beviel. Werken betekende ‘zweet op je rug’. Dit was anders. Toevallig zocht Foto Mojet een leerling-verkoper. In 1969 werkte ik er al een jaar. De camera op de foto was van mij; een Nikkormat van Nikon. Het was de begintijd van spiegelreflex en verschillende merken wilden deze markt veroveren. Nikon deed dat slim. Personeel betaalde de helft van de inkoopprijs: een goede deal. Het gevolg was dat de klassieke vraag van klanten – welke camera gebruikt uzelf? – werd beantwoord met ‘een Nikon’. Dat werkte. Het maakte hen destijds de grootste.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com