Oliesector Brazilië in problemen

Wat mankeert de Braziliaanse oliesector? Het gigantische staatsbedrijf Petrobras haalt zijn productiedoelen niet. De nasleep van het offshore olielek van Chevron in 2011 maakt het moeilijk voor bedrijven om arbeidskrachten aan te trekken. En de miljardair Eike Batista heeft het potentieel van zijn oliebedrijf OGX overdreven; de waarde ervan is gekelderd. De ooit veelbelovende olierijkdom van het land dreigt te worden verknoeid.

Zes jaar geleden stuitte Brazilië op de top van een zoutreservoir onder de zeebodem dat genoeg olie bevat om de Amerikaanse consumptie voor meer dan tien jaar te dekken. Petrobras dacht dat het dit jaar 3 miljoen vaten per dag kon produceren, terwijl Batista op opportunistische wijze OGX verkocht aan gretige aandeelhouders.

Maar de euforie is vervaagd. Petrobras heeft zijn productiedoelen met bijna vijf jaar uitgesteld. Het staatsbedrijf (marktwaarde: 125 miljard dollar) loopt het risico om de titel van de meest waardevolle oliemaatschappij in Latijns-Amerika te verliezen aan het Colombiaanse Ecopetrol. Ondertussen heeft Batista een deel van zijn eigen kapitaal in OGX moeten steken om de onderneming op de been te houden.

De tegenvallers zijn grotendeels eigen schuld. De strikte focus van de Braziliaanse regering op binnenlandse werkgelegenheid is kostbaar gebleken. Oliemaatschappijen moeten op zijn minst 30 procent van de goederen en diensten die ze nodig hebben afnemen van Braziliaanse leveranciers; bij Petrobras is de doelstelling het dubbele. Plaatselijke leveranciers zijn echter niet in staat om aan de vraag te voldoen. Van buitenlandse bedrijven wordt ondertussen geëist dat ze tweederde van hun banen aan plaatselijke werknemers geven, maar te weinig Brazilianen hebben voldoende ervaring met offshore werk in de sector.

Tot slot heeft Brasilia de veiling van nieuwe olierechten uitgesteld terwijl politici steggelen over toekomstige opbrengsten. Dat heeft het aanvankelijke enthousiasme van buitenlandse oliefirma’s geschaad.

Rousseff zou kunnen helpen door zelf meer enthousiasme te tonen. Haar regering zou vergunningen volgend jaar kunnen versnellen, en de regels over plaatselijke betrokkenheid kunnen versoepelen. Dat is waarschijnlijk geen populaire stap. Maar nu de economische groei voortstrompelt met minder dan 1 procent per jaar, zou de economische beloning het politieke risico waard kunnen zijn.

BreakingViews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Frank Kuin