Normale kinderkleren graag

Basic kindermode, het is een gat in de markt, schrijft Milou van Rossum.

Mensen die een modelijn beginnen, mogen graag vertellen dat ze dat doen omdat ze nooit de kleren konden vinden die ze zochten. Meestal is dat een flauw marketingpraatje; de meeste dingen zijn er echt al wel. Net zo’n cliché zijn jonge moeders die opeens aan het ontwerpen slaan – voor kinderen, wel te verstaan. Maar ik moet toegeven: als moeder zie ik best mogelijkheden op de kindermarkt. Het is dat ik al een leuke baan heb.

Mijn punt is: waarom is het zo moeilijk normale kinderkleren te vinden? Ik ben dol op mode, maar minder op winkelen, dus ik sluit niet uit dat ik een deel van het aanbod mis. Maar mijn ergernis wordt gedeeld door verschillende andere ouders, dus helemaal mis kan ik het niet hebben.

Iedereen gunt zijn kinderen natuurlijk hun portie oogverblindende kleurcombinaties en T-shirts met Hello Kitty’s, doodskoppen of superhelden erop. Maar af en toe wil je ook gewoon dat hij of zij een effen sweatshirt en een simpele donkerblauwe spijkerbroek aandoet. Niets waarin een kind zo tot zijn of haar recht komt. En echt, sommige kinderen houden zelf ook best van een beetje simpel en stoer.

Voor baby’s valt het nog wel mee. Een basic trui, spijkerbroek of vest is tenslotte vanzelf al heel bijzonder als ie in een miniminiversie komt. Maar vanaf de peuterleeftijd wordt het al een stuk lastiger. Overal lijkt iets geks, liefs of ander overbodigs te moeten worden aangebracht. En dan is er nog dat vreselijke kleurenpalet: roze en paars voor meisjes, petrolblauw voor jongens.

In de loop van de tijd heb ik wel wel een paar goede adressen gevonden: Petit Bateau (T-shirts, Bretonse sweaters en zwemkleding), de kinderlijn van Levi’s. Hema en H&M hebben fijne T-shirts. En voor kinderen tot en met acht jaar is de kinderlijn van Cos een goeie.

Ook American Apparel heeft tegenwoordig een uitgebreide kindercollectie met spijkerbroeken, T-shirts, blouses en katoenen truien, allemaal lekker basic, al slaat de prijs-kwaliteitverhouding een beetje uit naar de verkeerde kant.

Maar wat nog steeds moeilijk is, is het vinden van een mooie, effen, wollen trui. Ralph Lauren en Benetton hebben ze, maar wel vaak met een logo op de borst, en daar moet je zin in hebben.

Verder is het een en al katoen, acryl en decoratief gedoe wat de klok slaat. Merken, of desnoods moeders met tijd en ambitie, mochten jullie in het gat willen springen: ik ben jullie eerste klant.