Nieuwsoverzicht

Vicepremier Israël weg om aanklacht

TEL AVIV. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier Avigdor Lieberman heeft vrijdag zijn functie neergelegd. Aanleiding is een aanklacht wegens ‘vertrouwensbreuk’. Lieberman (leider van de extreemrechtse partij Israël Ons Huis) wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de promotie van de oud-ambassadeur in Minsk, zonder te melden dat deze hem had getipt over een strafrechtelijk onderzoek naar hem. De aanklager liet wegens onvoldoende bewijs een veel grotere zaak van fraude en witwassen tegen Lieberman vallen. Lieberman zegt zijn naam te willen zuiveren. (NRC)

‘Aannemer’ moord Politkovskaja: 11 jaar

AMSTERDAM. De ‘aannemer’ van de moord in 2006 op de Russische onderzoeksjournaliste Anna Politkovskaja is vrijdag door een rechtbank in Moskou veroordeeld tot elf jaar cel en 75.000 euro smartegeld voor haar kinderen. Er was twaalf jaar geëist. Ex-politieagent Dmitri Pavljoetsjenkov, die het moordwapen leverde aan de huurmoordenaar, had schuld bekend in ruil voor strafvermindering. Tijdens de strafzaak bleek dat een Tsjetsjeense zakenman de organisator van de moord zou zijn. Dit voedt aanwijzingen dat de opdrachtgever bij een clan rond de Tsjetsjeense president moet worden gezocht. (NRC)

Bundesrat wil verbod neonazipartij NPD

Berlijn. De Duitse Bundesrat (senaat) heeft na een advies van de deelstaten vrijdag eenstemmig (minus één onthouding) besloten een procedure bij het Constitutionele Hof te starten voor een verbod van NDP. Een verbod van de partij, die volgens critici neonazistische trekken heeft, is actueel sinds vorig jaar duidelijk werd dat een ultrarechtse terreurgroep verantwoordelijk was voor racistische moorden op Turkse restauranthouders. Er zouden banden zijn met de NPD. (AFP)

Bultrug slaapt

Amsterdam. De bultrug die woensdag strandde op een zandplaat bij Texel heeft vrijdagavond een slaapmiddel toegediend gekregen. Dat meldt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Dierenartsen hopen dat het dier daardoor in zijn slaap sterft. Hoelang dat zou duren was gisteravond niet te zeggen. Het dier was volgens Ecomare en KNRM niet te redden. (Novum)

Leona wint The Voice

Amsterdam. Leona Philippo heeft vrijdagavond de derde reeks van The Voice of Holland gewonnen. De 33-jarige zangeres liet in de finale Johannes Rypma, Floortje Smit en Ivar Oosterloo achter zich. Philippo kreeg 54,6 procent van de publieksstemmen. (Novum)