NASA legt geduldig uit waarom de naderende apocalyps *echt* onzin is

Bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA weten ze het zeker: de wereld vergaat niet op 21 december. En daarom hebben ze een filmpje dat op de ‘dag na de apocalyps’ uit zou moeten komen, maar alvast online gegooid.

‘Als je deze video bekijkt, betekent dat één ding: de wereld verging niet gisteren’, zo begint het filmpje. Maar voor het gemak is de video een week eerder al te zien. Hoeven we ons ook niet zo druk te maken.

Dan iets meer over 21 december. De Maya’s hanteerden meerdere kalenders naast elkaar. De belangrijkste waren de Haab, een burgerlijke kalender, en de religieuze Tzolkin-kalender. Alle tellingen zijn puur op het tellen van dagen gebaseerd, waardoor de Maya kalender vergelijkbaar is met de datumtelling in computersystemen. Ook is opvallend dat de Maya’s bij nul beginnen met tellen, en niet zoals de meeste andere kalenders bij 1. Het einde van de huidige cyclus vindt plaats op 13.0.0.0.0, dat in ons kalenderstelsel neer zou komen op 21 december 2012. Volgens sommigen zal zich op die datum het einde der tijden aandienen.

Blijf je sceptisch? Bekijk dan onderstaande video.