Modefoto’s, Doe Maar en de Gouden Eeuw

5 cultuurtips over wat nieuw is deze week,plus een keuze uit wat er al in NRC besproken is.

Viviane Sassen

Met de expositie In and out of fashion toont Huis Marseille 17 jaar modefotografie van Viviane Sassen. Te zien is onder andere een keuze uit de vroege series die ze met Emmeline de Mooij maakte voor tijdschriften als Purple en Kutt, maar ook een selectie van recent modewerk voor onder meer New York Times Magazine, Acne en Louis Vuitton. Een deel van de tentoonstelling wordt onder de naam Voorspel gewijd aan de momenten die Viviane Sassen vastlegt voor de shoot begint.

Fotografie t/m 17 maart in Huis Marseille, Amsterdam. Inl: huismarseille.nl

Gouden Eeuw

Gelijktijdig met de tv-serie over de Gouden Eeuw is in het Amsterdam Museum de tentoonstelling De Gouden Eeuw, proeftuin van onze wereld te zien. Het verhaal over wereldhandel, de Verenigde Oost-Indische Compagnie, florerende wetenschap, slavernij en oorlog wordt in beeld gebracht aan de hand van multimediatechnieken. Historische topstukken zijn er van onder andere Rembrandt, Pieter de Hooch, Maerten de Vos, Dirck Hals en Melchior d’Hondecoeter.

Expositie t/m 31 aug in Amsterdam Museum. Inl: amsterdammuseum.nl

Oskar Fischinger

Filmmuseum Eye wijdt vanaf vandaag een tentoonstelling aan de Duitse experimenteel filmkunstenaar Oskar Fischinger (1900-1967), pionier van de animatie en de abstracte cinema. De ‘tovenaar van de Friedrichstrasse’ had veel invloed op andere regisseurs met zijn special effects en avant-gardistische uitvindingen als de ‘wax-slicing machine’. Lang voordat de videoclip bestond, verbond hij abstracte beelden met muziek en ritmes.

Film t/m 17 maart in Eye, Amsterdam. Inl: www.eyefilm.nl

Doe Maar

Met het huisorkest van Symphonica in Rosso heeft Doe Maar in oktober in de Gelredome zijn hitcollectie glanzend en gelaagd weten uit vergroten. Strijkers en blazers zetten elegant en bezield aan in aangename, kleurige arrangementen die zelden de kern van Doe Maar-liedjes wegstreken: de punky boodschap, de luie ritmiek van reggae, de opwinding van ska. Alles is terug te horen op de dubbel-cd Doe Maar Symphonica in Rosso (Universal). Intiemer wordt de komende afscheidstournee Glad IJs.

Pop Glad IJs Tournee 11/1 t/m 12/10.

Zwanenmeer

In Het Zwanenmeer ‘Siegfried en Odette’ nemen 60 zangers, 7 musici en 26 dansers het publiek mee in een show met moderne dans en livemuziek. Locatie is de Fokker Terminal (oude vliegtuig hangar) in Den Haag.

Dans 18 t/m 30/12 Fokker Terminal, Den Haag. www.lonnekevanleth.nl