Opinie

Met Leon de winter door

Zal Leon Sinke een mooie kerstboom in huis hebben? Zo’n feeëriek verlichte spar met veel dure cadeautjes eronder? Wie Leon Sinke is? Leon is de fijnbesnaarde manager op het Ministerie van Binnenlandse Zaken, die over het deze week ontruimde Haagse tentenkamp van uitgeprocedeerde asielzoekers twitterde: Ik kijk nu al uit naar het verwijderen van die zwervers.

Heerlijke kerel die Leon. Goed dat we op onze ministeries dit soort leidinggevende managers hebben. Mannen met visie en een mening! Hoop zo dat de uitgeprocedeerde asielzoekers het adres van deze ambtenaar achterhalen en vanaf kerstavond voor zijn doorzonwoning gaan staan zingen. Vuurtje erbij en maar kwelen. Over vrede en medemenselijkheid en warmte en gegund geluk. En ik hoop dat ze drie nachten doorzingen. Tot Leon snikkend aan zijn kinderen uitlegt wat het betekent om uitgeprocedeerd en kansloos te zijn. En dakloos. En stateloos. En vluchteling!

En dan mag Leon daarna aan zijn kinderen vertellen hoe safe zijn eigen cao is, hoeveel toeslagen hij jaarlijks heeft, hoeveel vakantiedagen hij krijgt, welke reiskostenvergoeding hij heeft geregeld, in wat voor auto van het ministerie hij rondrijdt, de florissante pensioenregeling waar hij recht op heeft, enzovoort.

En die asielzoekers maar zingen! In twintig talen door elkaar. Hoop ook dat het er flink bij gaat sneeuwen. Dat is leuk voor het romantische plaatje. Misschien kan Leon ook nog iets cynisch twitteren over de vluchtelingenkampen vol radeloze Syriërs, de sloppenwijken bij Rio en de tentenkampen op Haïti.

Maar ik zal de topambtenaar Sinke niet verder pesten. Straks verhangt hij zich als een Londense verpleegster op zijn zolder en loop ik de rest van mijn leven met een schuldgevoel. Dat verhaal van die zuster mogen we toch gewoon raar noemen? Twee Australische deejays halen een flauwe telefoongrap uit, zij verbindt ze alleen door, geeft niet eens medische informatie over de kotsende Kate en twee dagen later hangt ze zichzelf op.

Als iedereen met wie ik in mijn leven een keer een grap heb uitgehaald zichzelf van het leven had beroofd dan was het in Nederland knap stil op straat. Dan vierde ik al jaren een hele eenzame Kerst.

Inmiddels heb ik de Australische diskjockeys ontroostbaar zien snikken op de buis en ik hoorde ook dat ze met de dood zijn bedreigd. Als ze een dezer dagen worden vermoord dan vrees ik dat we er weer twee stille tochten bij krijgen.

Droomde deze week over een radeloze verkeersagent die midden op een kruispunt allerlei stille tochten stond te regelen en er een complete puinhoop van maakte. Een tocht naar aanleiding van het tragische overlijden van de bultrug Johannes op Texel moest de mars voor de jaarlijks te vergassen zes miljoen nertsen voorrang geven, terwijl die dierenliefhebbers even tempo moesten maken om niet te botsen op de protestmars van de nabestaanden van de slachtoffers van de Twentse neurologen. En dat ging dus mis.

In mijn droom mondde dit verkeersinfarct uit in een paar massale vechtpartijen waarbij doden vielen met weer een stuk of wat stille tochten tot gevolg. De NS zette voor deze tochten extra Fyra-treinen in, waardoor de tochten echt stil werden. Doodstil zelfs.

Zelf overweeg ik mij deze Kerst sterk te maken voor de Beckhammetjes. Zeker nu bekend is geworden dat hun Amerikaanse huis tien miljoen minder waard is. Eerst had ik me willen inzetten voor Wesley & Yolanthe, die er in Milaan financieel ook een kleine twee miljoen op achteruit dreigen te gaan. Maar nu ik las wat David en Victoria boven het hoofd hangt kies ik toch voor dit sociaal veel zwakkere stel. Ik ga voor ze bidden. Ik smeek God om een oplossing. Voor je het weet zitten ze in een tent bij het CS van Den Haag en worden ze op twitter weggehoond door een Nederlandse topambtenaar.

Dat bidden doe ik onder de kerstboom, die ik een dag na Sinterklaas al heb opgezet. En ik heb dit jaar de kerstballen vervangen door paaseitjes.

Dan heb ik ze vast in huis.