Mandela succesvol geopereerd aan galstenen en nu herstellende

Archieffoto van Mandela uit 2003. Foto AFP / Anna Zieminski

Bij Nelson Mandela zijn tijdens een operatie met succes galstenen verwijderd. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse regering vanmiddag bekendgemaakt. De oud-president is nu herstellende van de operatie, zo meldt de regering in een verklaring.

De operatie, een endoscopie, vond vanochtend plaats en volgde op een eerdere behandeling aan een longontsteking. Volgens de regering is gewacht met het verwijderen van de galstenen totdat Mandela volledig hersteld was van de longontsteking.

Mandela werd vorige week zaterdag opgenomen in een militair ziekenhuis in Pretoria. Maandag werd bekend dat hij een longontsteking had opgelopen. De berichten deden in Zuid-Afrika de vrees groeien dat het overlijden van de 94-jarige ‘Madiba’ dichtbij is.

Mandela heeft al eerder te kampen gehad met longproblemen. In 1988, toen hij nog gevangen zat, liep Mandela tuberculose op. Hoewel de ziekte volgens artsen geen blijvende schade aanrichtte, kunnen mensen die tuberculose hebben opgelopen later alsnog problemen ondervinden.