maar bankiers zijn vooral bang voor Amerikanen

Bankiers opgelet: toezichthouders in de Verenigde Staten delen in hoog tempo boetes uit. Dinsdag tikte HSBC 1,5 miljard euro af nadat bleek dat Mexicaanse drugscriminelen via de bank op grote schaal drugsgeld hebben witgewassen. Kassa voor de Amerikaanse schatkist. Vrijdag werd bekend dat het Zwitserse UBS in gesprek is met de autoriteiten over een boete van 1 miljard euro voor het manipuleren van de officiële rentetarieven in Londen, de zogeheten Libor-affaire. Eerder kreeg het Britse Barclays eveneens een boete voor zijn rol in het Libor-schandaal. Kosten: 371 miljoen euro. En daarmee is het schandaal nog niet ten einde. Deze week werden in de Londense City vijf bankiers aangehouden die betrokken zouden zijn bij het schandaal. Alsof dat nog niet genoeg is, deed de Duitse Belastingdienst huiszoeking bij Deutsche Bank vanwege belastingontduiking. Hoe hoog deze boete uitvalt is nog niet bekend, maar één ding is duidelijk: bankiers zijn met hun slechte imago en hun volle bankrekening de ideale kop van Jut.