Lenie ’t Hart kondigt reddingspoging bultrug aan

Foto Wendy Beenakker / @wiewatwaarwendy
Foto Wendy Beenakker / @wiewatwaarwendy Foto Wendy Beenakker / @wiewatwaarwendy

Lenie ’t Hart weigert de bij Texel gestrande bultrug op te geven. Ze is laaiend op de gemeente Texel en het ministerie van Economische Zaken, die de bultrug geen kans zouden willen geven. Ze sluit niet uit dat vrijwilligers morgenochtend een reddingspoging ondernemen, noodverordening of niet. Dat meldt persdienst Novum vanavond.

’t Hart heeft onder meer contact gehad met D66-leider Alexander Pechtold om via hem burgemeester van Texel Francine Giskes (ook D66) ertoe te bewegen het gebiedsverbod in te trekken. De gemeente laat even later echter weten dat de gebiedsverordening van kracht blijft. “Onbevoegden worden tegengehouden.”

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Ben zojuist gebeld door @Lenie_t_hart over de bultrug. Daarna op haar verzoek gebeld met de burgemeester van Texel. 1/2
Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Er leven veel mensen mee. De burgemeester wordt door veel experts bijgestaan 2/2

Mocht er alsnog groen licht komen van de gemeente, dan wordt vanuit Rederij Noordgat op Terschelling bij hoogwater een poging ondernomen het dier te redden, zo vertelt ’t Hart. De 71-jarige gaat dan zelf ook aan boord. Blijft de gemeente weigeren, dan staan anderen klaar. Die zouden zich volgens haar weinig aantrekken van een gebiedsverbod.

‘Bultrug dupe van verkeerde experts’

Volgens ’t Hart is het ‘fout gegaan’ omdat de gemeente gebruikmaakt van ‘verkeerde experts’. “En daar is de bultrug de dupe van geworden.” Als onder de bultrug een geul kan worden gemaakt, kan het dier weer drijven en zou hij ‘binnen anderhalf uur’ vrijgemaakt kunnen worden. “Maar nu praten ze alleen maar over doodmaken.”

De bultrug strandde woensdag op een zandplaat bij Texel. Diverse reddingspogingen mislukten. Vrijdagavond werd een dodelijk slaapmiddel toegediend, tot woede van dierenactivisten, maar het dier leeft zaterdagavond nog altijd. Bekeken wordt of een tweede euthanasiepoging kan worden gewaagd. Het ministerie heeft daarvoor toestemming gegeven.

Reddingsmaatschappij voelt zich ‘geschoffeerd’

De kritiek op het optreden van de KNRM schiet de reddingsmaatschappij in het verkeerde keelgat. De vrijwilligers van de KNRM voelen zich ‘geschoffeerd’ en ‘gekwetst’, zo laat de organisatie op haar website weten. De door Noordgat voorgestelde redding is ‘exact dezelfde’ als de poging van de KNRM die zonder resultaat bleef.