Kortkolom economie

Dekkingsgraad pensioenen iets beter

Amsterdam. De gemiddelde dekkingsgraad van de pensioenfondsen bedroeg eind november 102 procent. Dat is de hoogste stand sinds juni 2011, meldde De Nederlandsche Bank vrijdag. Eind september was de dekking 101 procent. Volgens DNB is de verbetering het gevolg van goede beleggingsrendementen. Wel hebben nog altijd 165 pensioenfondsen een dekkingsgraad lager dan de verplichte 105 procent. Bij deze fondsen zijn 4,4 actieve deelnemers en 2,2 miljoen pensioengerechtigden aangesloten. (NRC)

Kabinet: hypotheek starters mag hoger

Huizenkopers kunnen een hogere hypotheek krijgen als hun loon in de toekomst gaat stijgen. Dat heeft het kabinet gisteren besloten. Het zal in de meeste gevallen gaan om starters, die nu nog weinig verdienen. Het kabinet hoopt zo de woningmarkt een duwtje te geven. Juist starters krijgen het moeilijk omdat ze vanaf 1 januari hun hypotheek verplicht moeten aflossen. Het kabinet is voor het plan wel afhankelijk van de banken. Die moeten meer geld willen uitlenen. Juist zij zijn daar de laatste tijd voorzichtiger mee geworden. (NRC)

Belgische kranten samen online

Amsterdam. Belgische krantenuitgevers hebben een akkoord gesloten over een online platform waarop al hun artikelen zijn te lezen. Een deel daarvan zit achter een betaalmuur. Vanaf volgend jaar kan iedereen met hetzelfde wachtwoord en dezelfde gebruikersnaam op alle nieuwssites terecht. Het mediaplatform krijgt de naam Media ID. Het wordt een gemeenschappelijk betaal- en registratiesysteem, gebaseerd op het iTunes-model van Apple. Media ID zou in april getest worden en rond september klaar moeten zijn, schrijft De Standaard. (NRC)